Egyeztetés Üzbegisztán Nagykövetével

Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke megbeszélést folytatott Őexcellenciája Bekhzodbek Paygamov-val, Üzbegisztán budapesti nagykövetével. 

A főigazgató ismertette a Magyarságkutató Intézetben zajló tudományos kutatásokat és azok eredményeit, különösképpen az archeogenetika, a klasszika-filológia, az orientalisztika és a régészet területén. Egyeztettek az Üzbegisztánban zajló hasonló kutatási tevékenységekről, amelyekbe tudományos együttműködés keretében a Magyarságkutató Intézet is bekapcsolódna, ezáltal kibővítve tevékenységeit a genetikai vizsgálatokban. 

A Magyarságkutató Intézet részvételét külföldi expedíciókban Prof. Dr. Kásler Miklós még miniszterként ösztönözte és támogatta. Az együttműködés Üzbegisztánnal lehetőséget biztosítana a megkezdett munka kiszélesítésére.  

A kutatások célja a szkíta és hun korszaktól a Kr.u. 8-9. század közötti időszakban Üzbegisztán területén élt sztyeppei népek és az ősi magyarok közti kapcsolat és genetikai rokonság mélyebb megértése.