Az interdiszciplinaritás módszertana az őstörténeti kutatásokban

A Magyarságkutató Intézet Az interdiszciplinaritás módszertana az őstörténeti kutatásokban címmel tudományos workshopot tartott, amelyen több jeles hazai kutató folytatott eszmecserét.

workshop_Balogh_Andrea

Régészeti területen Dr. Türk Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense és tanszékvezetője, az etnográfia szempontjából Dr. Wilhelm Gábor, a Néprajzi Múzeum Ázsia- és Indonézia-gyűjteményének főmúzeológusa, a kulturális antropológia felől Dr. Csáji László Koppány, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója, a történettudomány oldaláról pedig Dr. Sudár Balázs, a Hun-Ren BTK Történettudományi Intézet és a Budapesti Történeti Múzeum történész-turkológusa ismertette álláspontját.

Beszéltek az interdiszciplináris módszertani lehetőségekről és nehézségekről saját tudományterületük szempontjából, illetve bemutatták, hogyan hasznosíthatók a különböző tudományterületek eredményei a kutatásokban. Ismertették az általuk követett, illetve javasolt módszertant.

workshop_eloadok

A workshopot Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke nyitotta meg. Kiemelte a magyarság eredetének kutatásában résztvevő egyes tudományterületek közti együttműködés és párbeszéd, valamint a kutatási célok és eredmények folyamatos egyeztetésének fontosságát.

Az esemény levezető elnöke Dr. B. Szabó János, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának igazgatója volt, aki elmondta, ez az alkalom egy hosszú, előremutató együttműködési folyamat első lépése.  

Prof. Dr. Kásler Miklós és Dr. B. Szabó János