A kassai magyarok ünnepén jártunk

A napokban immár 55. alkalommal rendezte meg a Csemadok Kassai Városi Választmánya a Kazinczy Napokat a Thália Színház Márai Stúdiójának színpadán Beszélni nehéz? címmel.

A nagymúltú rendezvény utolsó napján a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának igazgatója, Dr. Pomozi Péter a Magyar nyelvű otthon Kárpátaljáról szóló kötetét mutatta be. A Magyarországot, Vajdaságot, Székelyföldet és Felvidéket bemutató kötetek után ezzel a szép kiadvánnyal gazdagodott a 2017-ben indult Magyar nyelvű otthon sorozat, melynek elsődleges célja a magyar nyelv, a magyar nyelvű emberek, a magyar mint környezeti nyelv, valamint a magyar kultúra barátainak támogatása, megerősítése. Emlékeztetett rá, hogy a Kárpát-medence magyarsága nyelvében egy, és csak nyelvében maradhat meg a Kárpát-medence legnagyobb nemzeti közösségének.

Dr. Zékány Krisztina, a Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont munkatársa a kárpátaljai magyarok anyanyelvi oktatásának, anyanyelvhasználatának alakulásáról beszélt a háború árnyékában Tények és perspektívák „po zakarpatszki” címmel.

A rendezvény végén a szervezők nevében Duncsák Mária, a Csemadok Kassai Városi Választmányának alelnöke foglalta össze az eseményeket, Dr. Pomozi Péter pedig emlékbeszédet mondott a kassai korzón Kazinczy Ferenc emléktáblájánál. Ezt követően Dr. Barta Zsófia Zsuzsanna magyar konzullal, valamint az összegyűlt kassai magyarokkal elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Dr. Zékány Krisztina, Magyarságkutató Intézet
a Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont tudományos főmunkatársa