Magyar költészet napja

1964 óta, kereken 60 éve József Attila születésnapja a magyar költészet napja. Erről a napról emlékezett meg Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, tiszteletbeli elnöke.


Munkatársunk a tévében osztotta meg gondolatait a fejedelemről

II. Rákóczi Ferenc

Szent Korona kerekasztal-beszélgetés

Nagy sikerrel zárult a Magyarságkutató Intézet Szent Korona eszmével, a Szent Korona tannal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetése, amely nyitóeseménye volt a Magyarságkutató estek elnevezésű rendezvénysorozatnak. A Szent Korona eszme kiterjedt témaköréről további három alkalommal folytatnak majd nyilvános beszélgetést a szakértők az intézet konferenciatermében, minden hónap első csütörtökén. Prof. Dr. Kásler Miklós főigazgató összegezte gondolatait a teltházas esemény kapcsán az Első kézből című videó interjúsorozat legújabb adásában. 


2023. március 13-án jelentős változás történt a Magyarságkutató Intézet életében. Prof. Dr. Kásler Miklós tiszteletbeli elnök kapta meg a bizalmat arra, hogy főigazgatóként vezesse az intézményt. A professzor az Első kézből című videó interjúsorozat legújabb adásában összefoglalta, mi jelent folytonosságot és milyen fontos változások történtek az elmúlt szűk egy esztendőben. 


Prof. Dr. Kásler Miklós - Regnum Marianum és a Szent Korona

„A Szent Korona-eszme egyik vezérlő gondolata, hogy a hatalom nem földi, hanem égi eredetű, és meg kell teremteni a kapcsolatot az Ég és a Föld között. A másik, mivel a Jóisten saját képmására teremtette az embert, az ember alkalmas arra, hogy a természeti, isteni törvényeket felismerje.” – foglalta össze a Szent Korona-eszme legfontosabb gondolatait Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke az Első kézből című videóinterjú-sorozat legújabb adásában. 


A Magyarságkutató Intézet a közelmúltban rendezett izgalmas konferenciát a 9-10. századi magyar támadó hadjáratokról. A nyitó előadást Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke tartotta, aki az Első kézből című videó interjúsorozat legújabb adásában kifejtette a téma nyitott kérdéseivel kapcsolatos gondolatait.

Prof. Dr. Kásler Miklós

Magyar Nyelv Napja

„Magyar létünk és nemzeti identitásunk alapvető pillére a magyar nyelv. Nyelvünkön keresztül fejezzük ki gondolatainkat, érzéseinket, ez adja az egymással való beszélgetéseink lehetőségét. Ha végig nézzük a magyar történelmet, akkor láthatjuk, hogy a mi nyelvünk, amely rendkívül régi és stabil, alig változott és olyan értéket képvisel, ami a nemzet megmaradása szempontjából is lényeges.” – mondta Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke a Magyar Nyelv Napja kapcsán az Első kézből című videó interjúsorozat legújabb adásában. 


„Az 1956-os forradalom rendkívül tiszta volt. Tiszta volt a gondolataiban és tiszta volt az eseményeiben is.” – hangsúlyozta Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke az Első kézből című videó interjúsorozat legújabb adásában.

Kossuth Lajos tér, a Munkásmozgalmi Intézet

Józsa Judit és Prof. Dr. Kásler Miklós

„Józsa Judit varázslása abban áll, hogy az ősi magyar érzésvilágot, a magyar motívumokat, a hit motívumait rendkívül magas művészeti színvonalon jeleníti meg.” – fejtette ki Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke az Első kézből című videó interjúsorozat legújabb adásában.


Az Aradi Vértanúk Emléknapján hős szabadságharcosainkról emlékezik meg Prof. Dr. Kásler Miklós az Első kézből című videó interjúsorozat legújabb adásában.

Aradi Vértanúk