A hunok nyomában – ókori történeti források

A Magyarságkutató Intézet második alkalommal rendezett kerekasztal- beszélgetést a hunok világáról. A szakértők ezúttal a jelenkor számára fennmaradt ókori történeti források szerepét vizsgálták.

Dr. Fehér Bence, az intézet Klasszika-filológiai és Nyelvtervezési Kutatóközpontjának igazgatója kiemelte az ókori források elemzésének fontosságát, amely a Magyarságkutató Intézet küldetései közé tartozik. Elmondta, a honfoglalás előtti időben Magyarország területén élt népek közül egyedül a hunok azok, akikre vonatkozóan máig nem sikerült egységes gyűjteménybe összeállítani a forrásanyagot. Ezen források értelmezése nélkül azonban nem lehet továbblépni, más beszélgetéseket folytatni történelemről, régészetről. A történelmi emlékezetet ugyanis a források szólaltatják meg, amelyek keletkezésének és hagyományozódásának ismerete nélkül aligha tudnánk a hun történelmet megérteni.

A kerekasztal-beszélgetést Prof. Dr. Kásler Miklós, az intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke nyitotta meg. A további résztvevők voltak: - Dr. Fehér Bence, a Magyarságkutató Intézet Klasszika-Filológiai és Nyelvtervezési Kutatóközpontjának igazgatója - Horváth Izabella orientalista - Dr. Severino-Varsányi Orsolya orientalista, a Magyarságkutató Intézet tudományos főmunkatársa

A választott témának két estét is szentelnek a kutatók: ez alkalommal az 1700-as évekig tárgyalták a forrásokat, legközelebb az európai forrásokat, mondákkal való keveredésüket, utóéletüket és tudománytörténeti szerepüket vizsgálják majd.