Újabb sikerek az archeogenetikában

Hatalmas előrelépésről számoltak be a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának képviselői a székesfehérvári osszárium leleteinek vizsgálata kapcsán.

Dr. Varga Gergely, az intézet tudományos munkatársa arról tartott előadást, hogy az eddig több mint 400 minta teljes genomjának meghatározása alapján sikerült több Árpád-házi Y-kromoszómát azonosítani. Az előzmények 2014-re vezetnek vissza, amikor Prof. Dr. Kásler Miklós azzal a céllal indította el a kutatást, hogy azonosítsák III. Béla király és felesége, Antiochiai Anna maradványait. Ezt a munkát az Országos Onkológiai Intézetben Dr. Olasz Judit, Dr. Szakács Orsolya és Dr. Vaszkó Tibor segítette, akik ma már a Magyarságkutató Intézet munkatársai. Idén tavasszal Kásler professzor már az intézet főigazgatójaként kilenc európai egyházmegyét kért fel az ott található referenciaszemélyek vizsgálata érdekében.

Prof. Dr. Kásler Miklós a kutatóközpont igazgatójával, Dr. Neparáczki Endrével és a kutatócsoport többi tagjával megvitatta a jelenlegi eredményeket, és egyetértettek abban, hogy kiemelten fontos a vegyesházi uralkodók azonosításához biztos pontokat meghatározni, a leletekből mintát venni, és így folytatni tovább a kutatómunkát, illetve a csontmaradványok azonosítását.

Újabb sikerek az archeogenetikában