A magyar szív nyilai

Eseményekben bővelkedő esztendőt zárt a Magyarságkutató Intézet hagyományőrző szakértője, Mónus József László íjász, akit Keleten Fehér Farkasként, az Amerikai Egyesült Államokban pedig Két Tollként is ismernek. Az év szinte minden napjára jutott számára program, hogy békében és barátságban harcolhasson a magyar zászló becsületéért. 

Kilőtt nyílvesszőivel Mónus József László sok tízezer embernek mutathatta meg a múlt harcosainak történelmi fegyverét működés közben. A hagyományőrző szakember hitvallása nemesen egyszerű: felelősségének érzi, hogy kellő súllyal, a legnagyobb szakmai hitelességgel közvetítse azokat az ismereteket, amelyek kultúránk, hagyományaink és nemzeti öntudatunk erősítéséhez szükségesek, valamint naprakész és adott esetben akár eddig ismeretlen információkat is nyújtson bárki számára a magyar múlt pillanatképeiből. Filmvetítéses előadásain a hagyományőrzés fontosságát, tényszerűségét és kötelességét mutatta meg többek között a szórvány és diaszpóra magyarságának Erdély és Felvidék mellett az Amerikai Egyesült Államokban és Kolumbiában is.

Az események sora igen beszédes: az évet Zabarban, a Hidegfesztiválon kezdte Farkas, ahol harci céllövő bemutatót tartott és hagyományőrző ünnepi beszédet mondott. A februári filmszereplést (A Nyugat kapujában) és kulturális interjúkat azután rendkívül frekventált időszak követte; az ország számos pontján beszélt a hagyományőrzés kötelességéről, miközben felelevenítette a világversenyeken elért győzelmeinek rendkívüli pillanatait. Csak néhány célállomás a sorból: Abádszalók, Novákfalva, Balatongyörök, Hajdúnánás.

Újabb világraszóló sikert hozott Mónus József Lászlónak a május: 447 méteres lövéssel állt immár harmadszor a dobogó legfelső fokára az isztambuli világversenyen, s Magyarország dicsőségére elnyerte a Hódítók Kupáját, hozta haza az Aranyserleget.

Egy X. századi ásatáson, régészeti feltáráson történt látogatás után Farkas átlőtte 

Mónus József László

legnagyobb székely kapuját Sokorópátkán, ahol beszédében megemlékezett a magyarság büszke hőseiről, győzelmeinkről. Nem kevésbé emlékezetes a celldömölki Trianon-ünnepség sem: harci íjász bemutatóját követően felemelő és megható beszéddel szólt a hagyományőrzés és az emlékezés kötelességérről. 

Különösen a nyári hónapok adtak tennivalót a hagyományőrző íjásznak. A teljesség igénye nélkül: Egerben három török íjász egyesületet látott vendégül, Pátyon íjász versenyen vett részt, Várpalotán pedig, a Palotai Mustra keretében, harci céllövő bemutatót tartott. Járt a Hajdú Napokon, majd a Svájci Magyar Egyesület meghívására harci céllövő bemutatót tartott az alpesi országban, amiként erdélyi látogatásán és a visegrádi Nemzetközi Palotajátékokon is.

Mónus József lényegesnek tartja, hogy a fiatal nemzedékekkel is megismertesse a hagyományőrző íjászat szépségét és beszéljen a magyarság győzelmeiről, ezért örömmel fogadta a nyíregyházi Honismereti és Hagyományőrző gyermektábor meghívását. Felvidéken pedig a Mécs László Szabadegyetemen tett látogatást, ahol a "Fényt hagyni magunk után!" jelmondat jegyében nemcsak előadásokat tartott, hanem íjával látványos lövést adott le a jászói szikláról. 

Szittyafesztivál, Végvári Napok, a Puszta Ünnepe, Honvédelmi tábor, Hajdúk Világtalálkozója, Földőrző Találkozó - csak néhány megannyi alkalomból, ahol a résztvevők hiteles forrásból hallhattak a hagyományőrzés eszmeiségéről, nézhettek látványos íjász bemutatót. 

Mónus József László 2

Augusztus végén Farkas újabb hatalmas sikert könyvelhetett el: az Amerikai Egyesült Államok Nevada államának Smith Creek nevű sivatagjában megrendezett világversenyen 963, 38 méteres világrekordot lőtt nyilával, majd nem sokkal később Utah-ban, a Nevada sivatagi világversenyen átlőtte az egykilométeres álomhatárt: 1007,41 méteres lövést adott le, ami újabb világrekordot jelentett. Ezzel Mónus József immár harminckétszeres világrekorder lett. 

Nem volt megállás később sem. A tiszafüredi Betyártalálkozót a Távcéllövő és Távlövő Országos és Nemzeti Bajnokság követte Ópusztaszeren, majd szó szerint ismét messzire vitte nyilát: átlőtte Dél-Amerika legnagyobb terét Kolumbiában. Ugyancsak Kolumbiában meghökkentően látványos eseménynek lehettek szemtanúi a résztvevők, amikor Farkas nyila átlőtte a Rio La Cebada hatlépcsős vízesését.  A következő állomás Florida volt. A Sarasotai Magyar Fesztiválon Mónus József László tolmácsolta Prof. Dr. Kásler Miklósnak, a Magyarságkutató Intézet főigazgatójának és tiszteletbeli elnökének köszöntő szavait, majd ünnepi beszédét harci céllövő bemutatóval tette emlékezetessé.  Hazatérve rendkívül tartalmas, egyúttal lelkesítő, filmrészletekkel illusztrált előadást tartott a Magyarságkutató Intézet által rendezett, A hagyományok éltetik a nemzetet című tudományos konferencián. Karácsony előtt pedig a Farkas világversenyeken elért győzelmeiről, a magyarság büszke hőseiről láthattak-hallhattak a nézők a Nemzeti Lovas Színházban, valamint a závodi Kerecsen ünnepen. 

Mónus József László elkötelezett a hagyományőrzésben, célratörő a versenyeken való szereplésekben, íjait mindig maga készíti. Mint mondja: az íjász világversenyeken mindig győztesként akar szerepelni, s ha a Jóisten érdemesnek találja rá, akkor a világ addigi legjobbjait is legyőzi. Véleménye szerint ugyanis csak a győzelem számít, a második helyezett a múltban a csatamezőn maradt.