A nagy uralkodó sírjának feltárására emlékeztek

„Termete magas, arca nemes” – 175 éve tárták fel III. (Nagy) Béla király sírját Székesfehérvárott címmel szervezett tudományos konferenciát a minap a Magyarságkutató Intézet és a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont a Városházán.

Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, tiszteletbeli elnöke videófelvétel révén, Az Árpád-ház haploidjának meghatározása az 1848-ban feltárt csontvázak alapján című előadásával kapcsolódott a konferenciába. Az intézet kutatói közül Szabados György PhD, a László Gyula Kutatóközpont és Archívum igazgatója „…melyik királyunké az erős csontváz? – a személyazonosítás a régi és új tudományok tükrében” címmel avatta be hallgatóságát III. Béla azonosításának tudományos folyamatába. Gábor Emese, a kutatóközpont munkatársa pedig dr. Bardócz Andrással, a Semmelweis Egyetem munkatársával közösen tartott előadásában nagy királyunk arcrekonstrukciós munkáinak részleteit ismertette. 

III. Béla fejrekonstrukciója. Gábor Emese alkotása

Az 1848-as sírfeltárások történetéről, korabeli visszhangjáról beszélt dr. Demeter Zsófia, a Szent István Király Múzeum nyugalmazott igazgatója, a székesfehérvári királysír régészeti leleteiről Prof. Dr. Takács Miklós, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára adott elő.

Az 1196-ban elhunyt III. Béla király sírjának 1848. december 12-i feltárási emlékére szervezett interdiszciplináris konferencián résztvevőket dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere személyesen köszöntötte, majd köszöntő beszédet mondott Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója, egyszersmind az emlékkonferencia levezető elnöke.