A magyar kultúra ünnepe Kárpátalján

Beregszászban, az Európa-Magyar Házban hagyományosan rendezvénysorozattal ünneplik a magyar kultúra napját. A hagyomány szerint a beregszászi postán, ma is ugyanabban a házban működik, adta fel Kölcsey Ferenc a Hymnus kéziratát. A Magyarságkutató Intézet koszorúját Pomozi Péter, a Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatója helyezte el.         

A helyi kulturális szervezetek mellett az Anyanyelvápolók Szövetsége is elismeréseket ad át azoknak, akik rengeteget tettek a magyar nyelv és kultúra megőrzéséért Kárpátalján.  Idén többek között a beregszászi magyar színház társulatának. Az okleveleket Juhász Judit elnök megbízásából idén Pomozi Péter adta át.

A köszöntők után tartott megnyitó előadást Pomozi Péter Szórványlét: Fátum vagy lehetőség? Újesztendei gondolatok címmel. Négy előadás után könyvbemutatókra került sor, ahol Pomozi Péter Magyar nyelvű otthon című tudományos ismeretterjesztő könyvsorozatának ötödik, Kárpátaljáról szóló kötetét mutatta be. 

Zékány Krisztina, a Magyar Nyelvtörténeti Kutatóintézet főmunkatársa, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézet Magyar Filológiai Tanszékének vezetője pedig a Dupka Györggyel közösen írt Szülőföldünk: Tiszabökény és környéke című honismereti olvasókönyvet ismertette.

előadást Pomozi Péter

Zékány Krisztina