2021-08-26 „A sztyeppei állam és a frank típusú állam jegyeit ötvözte Szent István egyedüálló módon, apotsol királyként. A Turul-dinasztia erőpotenciálként érkezett a Kárpát-medencébe” Augusztus 20-án a magyar állam megszületéséről, annak körülményieről kérdezte Ferkó Dániel Horváth-Lugossy Gábort, a Magyarságkutató Intézet főigazgatóját augusztus 20-án a Pesti Tv-ben

2021-08-26 Vérszerződés, Kárpát-medencébe érkezés, annak megvédése 907-ben, majd az uralkodói akarat. Ez a folyamat, ezek a lépések biztosították a keresztény magyar állam megszületésének alapját. Államalapítás, Szent István napja kapcsán kérdezték kutatónkat, Nagy-Luttenberger Istvánt augusztus 20-án az M5 csatorna Librettó című műsorában.

2021-08-16 Az M5 csatorna „Fülszöveg” című műsorának vendégeként Babucs Zoltán, a Magyarságkutató Intézet munkatársa hangsúlyozta: az isteni gondviselés, a magyar katonai és politikai vezetés céltudatossága, valamint a kedvező külpolitikai konstelláció révén kerülhetett sor a trianoni béklyók széttörésére

2021-07-30 Az elszánt akarat, hit, tudás és innováció összehozta az egyes tudományterületeket – többek között ¬az archeogenetikát és klasszika filológiát ¬ – valamint azok neves képviselőit a Magyarságkutató Intézet keretein belül. Hogyan kezdődtek a nemzeti kutatások? Miért érdekes a magyarság múltja? Az egykor élt őseink régészeti leleteiből kinyert DNS mintákkal dolgozó, hazánk történeti múltjának genetikai vetületét tisztázni igyekvő archeogenetika révén választ adhatunk a magyarság eredetének kérdésére.

2021-07-09 Kerekasztal-beszélgetés keretében mutattuk be intézetünk tudományos főmunkatársa, Nagy-L. István kötetét, amely „A császári-királyi hadsereg magyarországi tábornokai 1787-1815” címet viseli. A beszélgetést a korszakot kutató szakemberként dr. Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese vezette.

2021-07-08 A Szent István Rádió „Tudományról, kultúráról mindenkinek” című műsorának vendégeként Makoldi Miklós, az abasári feltárás kapcsán elmondta: A hely jelentőségét, köztudatban és a tudományosságban való fennmaradását is mutatja, hogy a terület birtokosaiként a Haller grófok már a 18. században emléktáblát állítottak a Szent Istváni rendet az országban visszaállítani igyekvő, Saár monostorát 1042-ben megalapító Aba Sámuelnek.

2021-07-07 „Létrejött egy olyan kapitalista értelemben vett pénzügyi elit, egy tőkés csoport Magyarországon, amely lefölözte a magyar külkereskedelem és gazdaság hasznát” – hangsúlyozta „Az impexek kora” és a kommunista nómenklatúra hálózatépítése kapcsán a Pesti TV „Pesti Riporter” című műsorában Borvendég Zsuzsanna történész, a Történeti Kutatóközpont tudományos munkatársa.

2021-06-29 „Béla Bartók’s life, work and humanity were brilliant in themselves, so it is not necessary to add any false statements to make his brilliance shine brighter, because to do so would only make it fainter. […] The life of every person is mostly characterized by their actions, the work done, the thoughts described, the good, or indeed the bad, contributed.”

2021-06-07 Június 4-én a Kossuth Rádió „Az Este – A házigazda” című műsorában Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyarságkutató Intézet kutatója Trianon külső és belső okairól beszélgetett Raffay Ernő történésszel a békediktátum aláírásnak 101. évfordulóján.

2021-06-04 A békediktátum aláírásának 101. évfordulója alkalmából a magyarországi bemutatókat követően Kárpát-medencei körútra indul a történéseket az I. világháborútól a Nemzeti Összetartozás Napja bevezetéséig ismertető tárlat.

2021-06-02 Az Árpád-házi kutatásról és az abasári ásatásról, a lepoglavai és a székesfehérvári feltárások részleteiről, valamint a Magyarságkutató Intézet főbb célkitűzéseiről is beszélt az M5 „Tőkéczki és Takaró: Történelem és irodalom mindenkinek” című, 2021. május 31-i műsorában Makoldi Miklós, Régészeti Kutatóközpontunk igazgatója.

2021-05-23 A trianoni tragédiát követő kiútkeresésről, Magyarország visszanyert külpolitikai mozgásteréről, és az átalakuló szövetségi rendszerről beszélt Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió 100 éve történt című műsorában.