2020-10-01 Az elmúlt időszakban virágzásnak indult a magyarság eredetének vizsgálata – emelte ki Archeogenetikai Kutatóközpontunk vezetője a Hit Rádióban. Neparáczki Endre az interjúban beszélt a honfoglaló magyarság génállományáról és az Árpád-házi királyok eredetéről is.

2020-09-25 A hunok és a magyarok lehetséges első, uráli találkozásáról, valamint a székelyek és a hunok kapcsolatáról is beszélt a Tőkéczki és Takaró... Lovas nomádok a Hun Birodalomban című adásban Makoldi Miklós, Régészeti Kutatóközpontunk igazgatója.

2020-09-19 A székesfehérvári Osszárium kutatásáról, az Árpád-házi királyok genetikai eredetéről és a magyar őstörténet kutatásának újabb lehetőségéről kérdezték az M5 Ez itt a kérdés című műsorában  Neparáczki Endrét és Makoldi Miklóst.

2020-09-17 Kik voltak a híres Máriák a magyar történelemben és irodalomban? Az M5 Tőkéczki és Takaró: Történelem és irodalom mindenkinek című műsorában szerepelt Teiszler Éva kutatónk.

2020-08-21 A magyar államiság több mint ezer évéről kérdezték a Kossuth Rádió "Amit az ősök ránk hagytak" című műsorában Ringer Istvánt, Régészeti Kutatóközpontunk és Köő Artúrt, Történeti Kutatóközpontunk kutatóit.

2020-08-21 Az Árpád-házi DNS eredetének meghatározásáról kérdezték az M5 "Az Árpád-ház eredete - Géntérképpel a múltba" című műsorában intézetünk kutatóit: Neparáczki Endrét, Archeogenetikai Kutatóközpontunk igazgatóját, Makoldi Miklóst, Régészeti Kutatóközpontunk igazgatóját valamint Szabados Györgyöt, intézetünk László Gyula Kutatóközpont és Archívumának igazgatóját. A műsorban megszólal Kásler Miklós professzor, az emberi erőforrások minisztere is.

2020-08-21 Szent István történelmi nagyságáról kérdezték az M1 "Ma délután" című műsorában Ringer Istvánt, Régészeti Kutatóközpontunk tudományos munkatársát.

2020-08-10 Az Árpád-házi királyok genetikai származásával kapcsolatos vizsgálatokat, III. Béla DNS-ének azonosítását Kásler Miklós professzor úr vetette fel először, a katolikus egyház részéről Erdő Péter bíboros úr pedig végig kiállt a kutatások mellett – nyilatkozta a Kossuth Rádió Gondolat-jel című műsorában Dr. Neparáczki Endre, intézetünk Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója, akit a legújabb eredményekről kérdeztek.

2020-07-21 Az Árpád-ház kihalása utáni időszakról, a kiskirályok koráról és az 1301 és 1310 közötti trónutódlási kérdésekről beszélt az M5-ön, a Tőkéczki és Takaró „Történelem és irodalom mindenkinek” című műsorában Makoldi Miklós, Régészeti Kutatóközpontunk vezetője és Ringer István kutatónk.

2020-07-14 Az Árpád-házi dinasztia DNS-ének meghatározásáról és hun-magyar kapcsolat realitásáról is kérdezték a Hit Rádió "Gyújtópont" című műsorában Neparáczki Endrét, Archeogenetikai Kutatóközpontunk vezetőjét.

2020-06-15 „Úgy csonkítják meg hazánkat a vasút révén, hogy később ne tudjunk mozgósítani” – nyilatkozta a Kossuth Rádió 100 éve történt című műsorában Köő Artúr. Történeti Kutatóközpontunk munkatársát Trianon gazdasági, társadalmi következményeiről kérdezték.

2020-05-30 Nagyon nehezen és már az utolsó utáni pillanatban született döntés, kik üljenek a párizsi gyorsra és írják majd alá a trianoni békediktátumot – ismertette Vizi László Tamás, intézetünk tudományos főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió 100 éve történt című műsorában.

2020-05-04 A Duna tv "30 éve szabadon" című adásában az első szabad országgyűlés összeülésének 30. évfordulója alkalmából a rendszerváltásról kérdezték Borvendég Zsuzsannát, Történeti Kutatóközpontunk tudományos munkatársát. Kutatónk az adásban kifejtette, hogy milyen szerepe volt Magyarországnak a hidegháború alatt az amerikai és a szovjet blokk közötti kooperációban.

2020-04-27 A M5 "Kutatók nyomában" című, legújabb adásában Aba Sámuel királyról beszélt intézetünk Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója. Hol lehet Magyarország első választott királyának sírja? Makoldi Miklós az adásban kiemelte: az Árpád-kori Magyarország sokkal fényesebb volt, mint amit most gondolnak róla az emberek.