Szent László nyomdokában

„A magyar nemzet egy egész, mely a leányországokban élő magyarsággal együtt teljes.” – mondta Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója erdélyi látogatásáról hazatérve.

Az Első kézből videósorozat új adásában a Magyarságkutató Intézet főigazgatója beszámolt arról, hogy találkozott székelyföldi polgármesterekkel, többek között megfordult Korondon, Székelyudvarhelyen és a Békás szorosnál is. Prof. Dr. Kásler Miklós előadást tartott Szent László király történelmi jelentőségéről. A program zárásaként pedig küldöttségével részt vett a Kárpát-medence Lovasai Fesztiválon, ahol megtekintették a Nemzeti Lovas Színház Szent László – a lovagkirály című előadását.

„Ha nincs Erdély, amit az Árpád-korban, majd a török korban a legtöbb támadás ért, a legtöbbet vérzett, ha nincs az erdélyi fejedelemség, akkor nem marad meg a magyar állam, a magyar alkotmány, a magyar viselkedés, a kultúra és világszemlélet, illetve a magyar katonai hagyományok sem. De hasonlókat mondhatnék Kárpátaljáról, Felvidékről, Délvidékről is.” – fejtette ki a professzor, aki fontosnak tartja minden magyar nemzeti kisebbség támogatását az anyaország részéről.

A témáról székely polgármesterekkel folytatott eszmecserét a főigazgató.

„Székelyföld folyamatosan és határozottan fejlődik. Azt tapasztalom, hogy optimisták a jelenük és a jövőjük tekintetében. A polgármester urakkal is az erdélyi változásokról beszéltünk, a népesedés helyzetéről, az identitás megőrzésének lehetőségéről, valamint a kormánytámogatásokról, például Székelyudvarhelyen. Minden polgármesteri beszélgetésnél szóba került az is, hogy a Magyarságkutató Intézet hogyan tud hozzájárulni az ő lelki, szellemi jólétükhöz.”

Szent Lászlóról tartott előadásában kiemelte, hogy nagy királyunk legendás alakja 800 év távlatában is élénken él a székelyek emlékezetében.

„Szent László szellemisége felismerhető a hitükben, az egymáshoz való viszonyukban, ahogyan egymást segítik. Tehát hála Istennek, a magyar történelem ott sokkal inkább él, mint itthon. A székelyek azért értették jobban a Szent László előadást, mert köztük él. A mondák jelentősége és minden, ami általában a magyarságtudattal összefügg, ott lényegesen határozottabb és markánsabb” - mondta a főigazgató.