2021-06-07 Június 4-én a Kossuth Rádió „Az Este – A házigazda” című műsorában Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyarságkutató Intézet kutatója Trianon külső és belső okairól beszélgetett Raffay Ernő történésszel a békediktátum aláírásnak 101. évfordulóján.

2021-06-04 A békediktátum aláírásának 101. évfordulója alkalmából a magyarországi bemutatókat követően Kárpát-medencei körútra indul a történéseket az I. világháborútól a Nemzeti Összetartozás Napja bevezetéséig ismertető tárlat.

2021-06-02 Az Árpád-házi kutatásról és az abasári ásatásról, a lepoglavai és a székesfehérvári feltárások részleteiről, valamint a Magyarságkutató Intézet főbb célkitűzéseiről is beszélt az M5 „Tőkéczki és Takaró: Történelem és irodalom mindenkinek” című, 2021. május 31-i műsorában Makoldi Miklós, Régészeti Kutatóközpontunk igazgatója.

2021-05-23 A trianoni tragédiát követő kiútkeresésről, Magyarország visszanyert külpolitikai mozgásteréről, és az átalakuló szövetségi rendszerről beszélt Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió 100 éve történt című műsorában.

2021-05-19 „A Magyarságkutató Intézeten belül olyan tudományos célokat szolgáló kutatási projekteket folytathatunk, mint a magyarság eredete és a kora Árpád-kori, tatárjárás előtti királyi székhelyeink egyházashelyeink kutatása.” – emelte ki a Zemplén TV Mecénás című adásában Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója.

2021-05-17 Mindszenty bíboros életútjáról, koholt vádak alapján történő bebörtönzéséről, megkínzásáról, belső száműzetéséről és szabadulásáról osztotta meg gondolatait az M5 „Tőkéczki és Takaró: Történelem és irodalom mindenkinek” című, 2021. május 15-i műsorában Borvendég Zsuzsanna kutatónk.

2021-05-10 – Kevés olyan emlékhelyünk, régészeti lelőhelyünk van, amely ennyire összetetten és ilyen jó állapotban mutatja be az Árpád-kori templomok, apátságok, királyi központok épületeit, elhelyezkedését – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Horváth-Lugossy Gábor a Magyarságkutató Intézet (MKI) főigazgatója.

2021-05-03 A már életében szimbólummá vált „Emberkatedrálisról”, Márton Áron, Erdély szentéletű püspökének életéről, erkölcsi nagyságáról és székely lelkiségéről is beszélt az M5 „Tőkéczki és Takaró: Történelem és irodalom mindenkinek” című, 2021. május 1-jei műsorában Köő Artúr, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa.

2021-04-30 Idén is segítenek a történelem és nyelvtan tételeket ismertető „Érettségi plusz” videó-előadásaink! Az érettségi előtt álló diákok már tavaly is számíthattak a Magyarságkutató Intézet segítségére a koronavírus-járvány okozta kényszerű helyzetben. A digitális tanrendbe illeszkedő Érettségi plusz elnevezésű sorozatunk az idei évben is a tanulók felkészülését segíti.

2021-04-29 Газета Magyar Nemzet взяла интервью у министра развития человеческих ресурсов профессора д-ра Миклоша Кашлера (Prof. Dr. Kásler Miklós) по поводу идентификации семьи Хуньяди (Hunyadi): МИКЛОШ КАШЛЕР: КОНЕЧНАЯ ЦЕЛЬ СОСТОИТ В СОЗДАНИИ ДОСТОЙНОГО МЕСТА ЗАХОРОНЕНИЯ НАШИХ ПРАВИТЕЛЕЙ

2021-04-27 „A ma feltárt X. századi honfoglaló népesség vezető rétegének genetikai kapcsolatai egészen Belső-Mongóliáig, az ázsiai hunokig mutatnak.” – emelte ki a Mozaik Sydney Magyar Rádió őstörténet-kutatásról szóló adásában Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója.

2021-04-26 Egy megrázó XX. századi magyar sorsot tár elénk a keretes szerkezetű Ecsettel a nyugati hadifogságban – Kiss Sándor naplója című kötet. A naplóíró festőművész tartalékos tiszt a magyarországi hadszíntér plasztikus leírásán túl látleletet ad az amerikai hadifogság mindennapjai mellett arról a kínzó dilemmáról is, hogy az örök emigrációt vagy a megszállt szülőföldre való hazatérést válassza-e.

2021-04-24 „Elhatároztam, hogy a magyar nemzet becsületét megőrzöm a volt szövetségessel szemben is, midőn az a kilátásba helyezett megfelelő katonai segítség helyett a magyar nemzetet legnagyobb kincsétől, szabadságától, függetlenségétől akarja végleg megfosztani.” (Részlet Horthy Miklós 1944. október 15-i kiáltványából)