2021-01-19 Milyen volt Magyarország helyzete az első világháború végén? Erről valamint a Rongyos Gárdáról és a soproni népszavazásról is beszélt az M5 „Tőkéczki és Takaró – Történelem és irodalom mindenkinek” című műsor legutóbbi adásában Babucs Zoltán kutatónk.

2021-01-18 Ha az ember közel kerül a lovakhoz, teljesen máshogy látja a magyar múltat és a magyar történelmet - hangsúlyozta az M5 "Ez itt a kérdés" című, a magyar lovas hagyományokról szóló adásában Babucs Zoltàn kutatónk. Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos úgy látja: őseink tudását a jelenben legjobban a lovon keresztül tudjuk megmutatni. Kassai Lajos lovasíjász a műsorban kifejtette: A ló a természetbe viszi vissza a fiatalokat, ami a mai korban rendkívül fontos.

2021-01-07 A magyarság bebizonyította azt, hogy a történelmi viharok ellenére is talpon tud maradni és meg tudja mutatni az életerejét- mondta Intézetünknek adott interjújában Varga Miklós. Az előadóművész hangsúlyozta azt is: miért tartotta fontosnak, hogy Trianon 100. évfordulóján albumot adjon ki.

2021-01-06 Nagy-Luttenberger István, Történeti Kutatóközpontunk tudományos főmunkatársának előadása.

2021-01-06 Gulyás László, Történeti Kutatóközpontunk tudományos tanácsadójának előadása.

2021-01-04 Hányszor volt Habsburg trónfosztás a magyar történelemben? Ennek részleteiről kérdezték a "Tőkéczki és Takaró - Történelem és irodalom mindenkinek" című műsor legutóbbi adásában Vizi László Tamást, Intézetünk tudományos főigazgató-helyettesét és Illik Péter kutatónkat.

2020-12-29 Mit lehet tudni a kuruc költészetről? Milyen hagyományai vannak? Ezekről is kérdezték az M5 "Tőkéczki és Takaró - Történelem és irodalom mindenkinek" című műsor adásában Pomozi Pétert, Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontunk igazgatóját.

2020-12-22 Nem a vereségeket, hanem a győzelmeket kell bemutatni a történelmünkből, amely táplálja a nemzettudatot - hangsúlyozta a Tv2 Mokka c. műsorában A pozsonyi csata című animációs filmünkről Horvàth-Lugossy Gàbor, Intézetünk főigazgatója.

2020-12-22 A pozsonyi csata című filmben bemutatott tárgyak, viseletek, (mint a tarsolylemez vagy egyes ruhadíszek) a szkíta-hun-avar-magyar folytonosságra utalnak - emelte ki az M5 "Ez itt a kérdés" című műsorában Makoldi Miklós, Régészeti Kutatóközpontunk igazgatója.

2020-12-18 A pozsonyi csata egyszerre volt a honfoglalás lezárása és a Kárpát-medencében való további nyugodt építkezés stabil alapja – hangsúlyozta az M5 „Librettó” című műsorában Intézetünk főigazgatója. Horváth-Lugossy Gábor A pozsonyi csata című animációs filmünk apropóján nyilatkozott Baltavári Tamás filmrendezővel az adásban.