2021-04-14 A Magyarságkutató Intézet a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján négy online tudományos konferenciát szervezve emlékezett meg 2020-ban a száz évvel ezelőtti eseményekről. A „Bethlen 100” konferenciával ezt a megkezdett emlékezéssorozatot folytattuk.

2021-04-13 Milyen volt Bethlen István erdélyi politikája? Mi volt az álláspontja a revízióról? Dr. Raffay Ernő, Intézetünk tudományos tanácsadójának előadásából kiderül. A Bethlen 100 online tudományos konferenciánkat április 14-én, 9:00-kor láthatják Facebook-oldalunkon és Youtube-csatornánkon.

2021-04-13 Milyen szerepe volt Bethlen Istvánnak a trianoni békedelegáció főmegbízottjaként? Dr. Vizi László Tamás, Intézetünk tudományos főigazgató-helyettesének előadásából kiderül. A Bethlen 100 online tudományos konferenciánkat április 14-én, 9:00-kor láthatják Facebook-oldalunkon és Youtube-csatornánkon.

2021-04-13 Milyen volt Bethlen István miniszterelnöksége alatt a parlamenti munka és törvényalkotás? A bethleni időszak választási rendszeréről és jogalkotási programjáról tart előadást Dr. Barna Attila (Nemzeti Közszolgálai Egyetem). A Bethlen 100 online tudományos konferenciánkat április 14-én, 9:00-kor láthatják Facebook-oldalunkon és Youtube-csatornánkon.

2021-04-11 Mi lett Bethlen István sorsa a Szovjetunióban? Dr. Bognár Zalán (Károli Gáspár Református Egyetem) többek között erre a kérdésre is kitér előadásában. A Bethlen 100 online tudományos konferenciánkat április 14-én, 9:00-kor láthatják Facebook-oldalunkon és Youtube-csatornánkon.

2021-04-11 Bethlen István első külpolitikai sikeréről tart előadást Dr. Hamerli Petra (Pécsi Tudományegyetem) konferenciánkon. A Bethlen 100 online tudományos konferenciánkat április 14-én, 9:00-kor láthatják Facebook-oldalunkon és Youtube-csatornánkon.

2021-04-10 „Bethlen István teljes mértékben kiállt a magyarság érdekei mellet, az ő példája is azt mutatja: ha ezt nem tesszük meg, más se teszi meg helyettünk” – emelte ki Dr. Ligeti Dávid (VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár), aki a Bethlen-kormány hivatalba lépéséről tartja előadását konferenciánkon. A Bethlen 100 online tudományos konferenciánkat április 14-én, 9:00-kor láthatják Facebook- oldalunkon és Youtube-csatornánkon.

2021-04-10 Milyen volt Bethlen István politikája a nagy gazdasági világválság alatt? Dr. Szávai Ferenc (Károli Gáspár Református Egyetem) szerint Bethlen volt az, aki 10 éven keresztül ott állt Magyarország betegágyánál, gyógyította és az ország talpra tudott állni. A Bethlen 100 online tudományos konferenciánkat április 14-én, 9:00-kor láthatják Facebook-oldalunkon és Youtube-csatornánkon.

2021-04-09 Milyen hatások érték Bethlen Istvánt, mielőtt miniszterelnök lett? Kinek a példáját követte pályafutása elején? Dr. Anka László ( VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár) előadásából kiderül. A Bethlen 100 online tudományos konferenciánkat április 14-én, 9:00-kor láthatják Facebook- oldalunkon és Youtube-csatornánkon.

2021-04-09 „Ez a konferencia olyan célt szolgál, amely mindenféleképpen hasznos a mai nemzedéknek, mert olyan ember politikáját, gondolkodását, életművét ismerjük meg, aki 10 évig tartó miniszterelnöki ideje alatt, Trianon után az országot egyenesbe hozta” – emelte ki Dr. Klinghammer István, professor emeritus, az MTA rendes tagja. A Bethlen 100 online tudományos konferenciánkat április 14-én, 9:00-kor láthatják Facebook-oldalunkon és Youtube-csatornánkon.

2021-04-07 "A múzeumokban ki lesznek állítva háromdimenziós képek a koponyákról, egy úgynevezett biológiai rekonstrukciót készítünk a feltárt csontokról, hogy virtuális térben bemutassuk, hogyan nézhettek ki királyaink" - hangsúlyozta a Kossuth Rádió "Vasárnapi újság" c. műsorában Neparáczki Endre, Archeogenetikai Kutatóközpontunk igazgatója a székesfehérvári osszárium vizsgálatának apropóján.

2021-04-02 A Nagyboldogasszony-bazilika belső terében talált 200 maradványt vizsgáljuk meg először, ugyanis logikusan ezek tartozhattak az uralkodókhoz – emelte ki az M5 csatorna „Librettó” című műsorában Archeogenetikai Kutatóközpontunk igazgatója a székesfehérvári osszáriumban őrzött csontmaradványokból kinyert vizsgálatáról. Dr. Neparáczki Endre hozzátette, hogy a genetikai adatok segítenek a történészeknek is abban, hogy az Árpád-házi királyaink és a Hunyadiak származását azonosítsák.

2021-03-29 Minden erejével tiltakozik az ellen, hogy aláírja a békeszerződést, de szinte nincs más a kormány tagjai közül, aki az adott szituációban ezt vállalni tudja – nyilatkozta a Kossuth Rádió „Regényes történelem” című adásában Benárd Ágostról Vizi László Tamás, Intézetünk tudományos főigazgató-helyettese.

2021-03-29 Hogyan örökítették át a mesék az élet gyakorlati tudását? Mit lehet tudni az úgynevezett vándormotívumokról? Katona József Álmos, Nyelvtervezési Kutatóközpontunk igazgatója volt az egyik vendég a „Tőkéczki és Takaró: Történelem és irodalom mindenkinek” c. műsor, a gyermekirodalomról szóló adásában.

2021-03-29 „Az Árpád-korszak legnagyobb sikere az volt, hogy egyrészt sikerült államot alapítanunk, másrészt ezt az államot meg is őriztük" – nyilatkozta az M5 „Ez itt a kérdés” című műsorában Kanász Viktor kutatónk, aki Prokopp Mária művészettörténésszel és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetessel együtt a középkor eszmei hátteréről és a Magyar Királyság középkori helyzetéről is beszéltek az adásban.