Thury György, az ismeretlen törökverő

MKI

Kanász Viktorral, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának munkatársával közölt interjút a vasarnap.hu. Kutatónk  az elfeledett magyar hős, a tízezres török sereget ötszáz legényével visszaverő, a Dunántúl Dobó Istvánjának is nevezett Thury György palotai főkapitányról osztotta meg gondolatait. 

– Thury György kiváló katona volt, számos csatában megmutatta rátermettségét, neve mégsem annyira ismert.

– Igen, ez valóban így van. Én is azt tapasztaltam, hogy Zrínyi Miklós vagy Dobó István sokkal jobban benne van a köztudatban. A 16-17. században számos magyar kapitány és vitéz vette fel sikerrel a harcot az Oszmán Birodalom seregeivel, megérdemlik az utókor tiszteletét.

Közéjük tartozott Thury György is, akinek az emlékét napjainkban főleg a nagykanizsaiak és a várpalotaiak ápolják.


– Mit tudhatunk Thury György életéről?

Bármennyire magasra is emelte a fátum és a tehetség Thuryt, gyermekkora és származása jórészt rejtve marad előttünk. Tudjuk, hogy régi, nemesi származású, Hont vármegyei családból származott, azonban élete első feléről kevés információval rendelkezünk. Istvánffy Miklós – a korszak híres történetírója – tudósításából úgy sejtjük, hogy 1519 körül születhetett. Annyi bizonyos, hogy iskolákat nem végzett, ugyanis írni nem tudott. Mindez azonban akkoriban teljesen megszokott volt.

Várpalota
Várpalota ostroma (Forrás: Országos Széchényi Könyvtár, Régi Nyomtatványok Tára)

A beszélgetés további részleteit a vasarnap.hu oldalán olvashatják.