Kijevi kérdések, brüsszeli blamák

"Milyen Európában is élünk? Brüsszel a székelyektől a bretonokig fütyül az őshonos európai kisebbségekre, a kisebbségek nyelvi-kulturális jogaira. Egy francia (!) miniszter az uniós angol fölösleges voltáról értekezik. Kijevben újabb köréhez ért az ukrán oktatási és nyelvtörvényőrület, amely nekünk, magyaroknak Kárpátalján különösen fáj."

Pomozi Péternek, Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontunk igazgatójának legújabb publicisztikája a Magyar Nemzet felületén olvasható:

"...Súlyos szépséghiba a párizsi javaslatban, hogy azon országból jön, mely hideg kegyetlenséggel valósította meg a kulcsnyelvjáráson alapuló standard változat országos kizárólagosságát mindazon nyelvi kisebbségei (például bretonok, baszkok, gascogne-iak) kárára, amelyek 1789 előtt még nem voltak kisebbségek. Nem beszélve ezen állam diszkriminatív nyelvtörvényéről, mellyel sokfelé szolgált zsinórmértékül az őshonos kisebbségi nyelvek durva elnyomására. Elég a 2009-ben módosított szlovák nyelvtörvényre utalni, amely nemcsak a magyar, de még a szlovák nyelvjárások használatát is akadályozza. Éppen Párizs terhes kisebbségpolitikai örökségének brüsszeli reinkarnációja az, amellyel a Minority SafePacket szembeköpték, s amelynek édes mindegy, hogy lesz-e székely autonómia, s bedarálják-e a kárpátaljai magyar iskolarendszert?"

Kijevi kérdések, brüsszeli blamák

pomozi
Pomozi Péter