Kibővülve, megújulva – Az impexek kora

MKI

Az ujkor.hu oldalán "Kibővülve, megújulva – Az impexek kora" címmel könyvrecenzió jelent meg Borvendég Zsuzsanna történész, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársának kötetéről. 

"Mindenekelőtt hangsúlyozandó: a kötet az a ritka típus, melyet alkotója tudományos igénnyel megírva a legszélesebb olvasóközönség számára készített. Borvendég Zsuzsanna történész: állításait precízen igazolja, és bár témája összeesküvések elméleteire csábítana, efféléknek nyoma sincs a műben. Természetes következtetések azonban kínálkoznak. De nem ez a kettős erény teszi olyan fontossá írását, hogy azoknak is, akik benne éltek a korban, és azoknak is, akiknek később nyílt ki az értelmük, alapvető, szemléletformáló hatású összefoglaló kerüljön a polcukra."

BZS
Brezsnyev és Kádár 1967-ben Ferihegyen. (Kép forrása: Fortepan / Bojár Sándor)

"Az impexek, tényleges kereskedési tevékenységükkel hosszú időn át, a vegyes – külföldi-magyar – vállalatok akadozó elismeréséig kizárólagos joggal „vették le a terhet” az exportra termelő cégekről. Ezen túlmenően azonban számos bizalmas természetű feladatot láttak el. Az, hogy erőteljes titkosszolgálati felügyelettel, nem meglepő."

A recenzió további részleteit az ujkor.hu oldalán olvashatják.