„Nem epizódszereplők vagyunk a történelemben”

A Magyarságkutató Intézet főigazgatójával, Dr. Horváth-Lugossy Gáborral készített interjút a Magyar Nemzet. Intézetünk vezetője beszélt az eddigi eredményekről és arról, hogy a jövőre milyen tervei vannak.

– Milyen terveik vannak 2020-ban?

– A jövő évben készülünk feltárni Aba Sámuel királyi kápolnáját. Reméljük, az eucharisztia résztvevői is láthatják majd. Az Árpád-ház-program részeként pedig többek között a székesfehérvári Osszáriumban található csontok vizsgálatát, illetve azok azonosítását szeretnénk elvégezni. Nem feledjük azt sem, hogy jövőre lesz Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulója. 2020-ban Isztambulban is megkezdődnek a levéltári kutatások, és előkészítés alatt állnak a grúziai és örmény levéltárak magyar vonatkozású, gazdag forrásainak feldolgozásai. Nagyban dolgozunk egy őstörténeti kiállításon is, amelyen a mai Oroszország területén feltárt, de egykor őseink által készített és használt tárgyakat és csontokat láthatjuk majd.

trianon
Dr. Horváth-Lugossy Gábor, az MKI főigazgatója előadást tart a nagyköveteknek szóló Trianon-konferencián.

– Hogyan készülnek Trianon évfordulójára?

– Már idén tartottunk előadást a trianoni döntés magyarságot érintő következményeiről a külföldi diplomatáknak. Talán sokaknak még furcsán hangzik, de ma már inkább arra a kivételes teljesítményre hívjuk fel a figyelmet, amely a magyar megmaradás sorsfeladatának példás elvégzéséről szól. Nem minden nép bírt volna ki egy ekkora csapást. Gondoljon bele, hogy száz éve egy tollvonással elvették az ország kétharmadát, ezt eddig még nagyjából mindenki tudja, de ez a gazdasági élet számaira lefordítva valójában a termőföld 61,4, a faállomány 88, a vasúthálózat 62,2, a kiépített utak 64,5, a nyersvas 83,1, az ipartelepek 55,7, a hitel- és bankintézetek 67 százalékának elvesztését jelentette. Ezek után mi még mindig itt vagyunk erőnk teljében a Kárpát-medencében, és még mindig kiemelt szerepünk van abban, hogy biztosítsuk Európa stabilitását.

trianon
"A termőföld 61,4, a faállomány 88, a vasúthálózat 62,2, a kiépített utak 64,5, a nyersvas 83,1, az ipartelepek 55,7, a hitel- és bankintézetek 67 százalékát vesztettük el egy tollvonással."

A teljes interjút a Magyar Nemzet honlapján olvashatják el.