„Bár születne még tíz pozsonyi csatáról szóló film!”

Mítosz és valóság – avagy a hőstelenítésről címmel szervez ma este 17:30-kor online beszélgetést a Civil Akadémia. Az esemény vendégei Köő Artúr kutatónk és Baltavári Tamás filmrendező lesznek.

Az esemény apropóján készített interjút a Magyar Nemzet Köő Artúrral:

" – Legutóbb a pozsonyi csatáról készült animációs film korbácsolta fel bizonyos körökben a kedélyeket. Hogyan lehet, hogy egy tízmilliós költségvetésű film nagyobb vitát váltott ki, mint sok más, több száz millióba került, vitatható színvonalú filmalkotás?

– A magyar filmművészet olyannyira adós a jó történelmi filmekkel, hogy ma már sokan különbséget sem tudnak tenni dokumentumfilm és film között, így azt kérnek számon egy filmen, amit egy dokumentumfilmtől várnának el. A Magyarságkutató Intézet nagyon rövid idő alatt rendkívül komoly tudományos eredményeket mutatott fel, így lehet némi szakmai féltékenység is a támadások mögött. Szomorúan láttuk, hogy egyesek szinte nyíltan kardoskodtak az intézet megszüntetése mellett – a rákosista időket idézve – pedig intézetünk eddig is és ezután is tudományos berkeken belül mindenkit partnerként kezelt és kezel. Úgy gondoljuk: bár születne még legalább tíz pozsonyi csatáról szóló film, s legyen a milyen a legkevésbé nézett. De eddig csak mi próbálkoztunk, s az egy hónap alatti 146 ezres nézettség – csak YouTube-on –, azt igazolja vissza, hogy van igény arra, amit csinálunk!

A villáminterjú további részleteit a Magyar Nemzet oldalán érhetik el:

https://magyarnemzet.hu/.../bar-szuletne-meg-tiz.../...

Az online beszélgetéshez az alábbi linken lehet csatlakozni:

https://www.youtube.com/watch?v=4PJJaLdl_BI...

köő artűr
Köő Artúr