A kommunista offshore tönkretette az országot

A vasfüggönyön túli hálózat kiépüléséről és működéséről nyilatkozott Borvendég Zsuzsanna kutatónk a vasárnap.hu-nak:

 

Maga a hálózat hogyan jött létre?

– 1944 őszén, amikor a Vörös Hadsereg megérkezett, akkor velük nem csak katonák jöttek. Velük együtt érkeztek olyan emberek, akiknek kifejezetten ennek a pénzügyi csatornának a megteremtése volt a feladata. Két ilyen embert név szerint is be lehet azonosítani: az egyik Vas Zoltán, a másik pedig Háy László. Ők mindketten a komintern pénzügyeivel foglalkoztak a két világháború között. Memoárjaikból kiderül, hogy az volt a feladatuk, hogy még az államosítások előtt biztosítsák a külkereskedelem feletti kommunista ellenőrzési jogot.

Ez azért fontos, mert a külkereskedelem nem más, mint maga a tőkeáramlás.

Vas Zoltán és Háy László segítségével már ’44 novemberétől megkezdik az első pártvállalatoknak a megalapítását. ’45 tavaszára gyakorlatilag már egy olyan céghálózat jön létre hazánkban, amely vagy a Kommunista Párt tulajdonában áll, vagy valamilyen fedett módon a kommunistákhoz köthető. A cégek feladata részint az volt, hogy a Kommunista Párt hatalomátvételét finanszírozzák, a pénzügyi stabilitást megteremtsék a párt számára.

A propagandacélok mellett van egy másik nagyon fontos szerepük is: mégpedig az, hogy rajtuk keresztül történjen meg a Nyugatra történő kereskedelem.

Ekkor még nem történt meg az államosítás.

– Bizony, hogy nem. A nyugati kereskedelem feletti ellenőrzés megszerzése még azelőtt megtörtént, mielőtt az államosítás végbe ment volna. 1945 végére, ’46 nyarára nagy munkával kialakítottak egy olyan rendszert, mellyel a Kommunista Párt minden kereskedelmi ügyletre rálátott. Legyen azok hazai magánvállalatok vagy pedig hazánkban tartózkodó nemzetközi cégek.

Mindent tudtak róluk, hiszen a kommunistáknak tökéletes hozzáférésük volt az információkhoz.

 

A teljes interjút a vasárnap.hu oldalán érhetik el.

zsuzsa
Borvendég Zsuzsanna