2021-07-24 A Hunyadi- és a Corvin-dinasztiával egy olyan üstökös tűnt fel a magyar történelem egén, amelynek fénye a mai napig nem halványult el – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyarságkutató Intézet konferenciáját megnyitó beszédében. A Hunyadiak és Corvinok címet viselő, kétnapos tudományos rendezvény a nándorfehérvári diadal napjának 565. évfordulóján vette kezdetét.

2021-07-22 Ha Hunyadi Mátyást kérdeznénk, jelen ismereteink szerint azt válaszolta volna, hogy ő a keresztény Magyar Királyság uralkodója – mondta Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet (MKI) főigazgatója. Milyen származásúak a Hunyadiak és hol a helyük Euró­pa történetében? Többek között erre keresik a választ az intézet mai, nemzetközi Hunyadi-konferenciáján.

2021-07-21 Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának munkatársa a Lemhényi Ifjúsági Szervezet szervezésében, valamint a Magyar Ifjak Kézdiszékért társszervezésében megvalósuló vetített képes előadás keretében Felvidék, Kárpátalja és Észak-Erdély visszacsatolásának történelmi hátterét ismertette.

2021-07-21 A Gombaszögi Nyári Táborban a „Versailles 100 év távlatából” című előadás-sorozat felvidéki záró előadása keretében Köő Artúr, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa a Trianonhoz vezető út ritkán tárgyalt okait ismertette hallgatóságával.

2021-07-13 Trianon előzményeinek, történelmi hátterének felvázolása került az előtérbe a budapesti székhelyű Széchenyi Társaság és a Szövetség a Közös Célokért civil szervezet között előadássorozatának lévai állomásán. A július 9-ei eseménynek a Reviczky Ház adott otthont.

2021-07-08 Az ujkor.hu oldalán „Kibővülve, megújulva – Az impexek kora” címmel könyvrecenzió jelent meg Borvendég Zsuzsanna történész, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársának kötetéről.

2021-07-08 Pomozi Péternek, a Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatójának a Magyar Nemzet Lugas mellékletében jelent meg „Genderprofesszorok gender nélkül” című, „Már a nyelveket is felforgatnák a haladó szélsőségesek” alcímet viselő legújabb publicisztikája.

2021-06-24 A Magyar Nemzet könyvrecenziót írt a Magyarságkutató Intézet kiadványai sorában megjelent, Magyar Zoltán: Hős vagy lázadó? Koppány alakja a folklórban és a kultúrtörténetben című kötetéről.

2021-06-17 Az Erdélyi Római Katolikus Egyház portálja, a romkat.ro beszámolt Sashalmi-Fekete Tamás kutatónk a székelyszentléleki templom külső falán feltárt falképegyüttesének művészettörténeti szempontból is egyedülálló Szent László-ábrázolásáról.

2021-06-11 A Magyar Nemzet könyvrecenziót írt a Magyarságkutató Intézet kiadványai sorában megjelent „A trianoni békediktátum ratifikációja külföldön” című kötetéről. „A forrásértékű kiadvány nemcsak a szűkebb történészszakmának, de a szélesebb érdeklődő közönségnek is számos érdekességet tartalmaz.”

2021-06-05 A sztyeppei lovas kultúra kezdete a rézkor középső szakaszában már kimutatható, a vége pedig a magyar jelenlét a Kárpát-medencében-hangsúlyozta Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója a Magyar Demokratának adott interjúban.

2021-06-01 Kanász Viktorral, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának munkatársával közölt interjút a vasarnap.hu. Kutatónk az elfeledett magyar hős, a tízezres török sereget ötszáz legényével visszaverő, a Dunántúl Dobó Istvánjának is nevezett Thury György palotai főkapitányról osztotta meg gondolatait.

2021-05-30 A Magyar Demokratában Ágoston Balázs tollából jelent meg könyvrecenzió a Magyarságkutató Intézet kiadványai sorában megjelent, Ecsettel a nyugati hadifogságban – Kiss Sándor naplója című kötetéről.

2021-05-12 A Magyarságkutató Intézet kiadványai sorában megjelent, Makkai Béla: Magyarok temetője, Ó-Románia. A regáti magyarság a dualizmus kori nemzetpolitikában című kötet kapcsán közölt beszélgetést a szerzővel a Magyar Nemzet.

2021-05-11 Na tragu kralja Matijaša Tjednik Demokrata (Demokrat) je objavio članak o značaju identificiranja obitelji Hunyadi: „Izolacija DNK je obavljena u laboratoriju Instituta za istraživanje mađastva, i kao i u slučaju Arpadovaca, moguće je upoznavanje sa DNK-om obitelji Korvin. Cijeli članak je dostupan na stranici tjednika Demokrata