2021-03-01 Szendrey Júliáról szóló kutatásom célja az, hogy tisztázzam azokat a félreértéseket, amelyek miatt ő eddig száműzve volt a magyar irodalomból – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak Raffay Andrea kutatónk.

2021-03-01 A Kossuth Rádió riportja a székesfehérvári osszárium felnyitásáról (Interjúalanyok: Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter, Dr. Horváth-Lugossy Gábor főigazgató, Spányi Antal megyéspüspök, Dr. Cser-Palkovics András polgármester)

2021-02-13 Bethlen István politikusi nagysága alapvetően abban áll, hogy egy több rétegű stabilizációt tudott véghez vinni a Magyar Királyságban – nyilatkozta Raffay Ernő. Babucs Zoltán az adásban kiemelte: a pénzügyi stabilizációt követően, nagy hadügyi reformokat vezettek be a Bethlen-kormány alatt. Történész kutatóink az “Ez itt a kérdés” műsor vendégei voltak.

2021-02-05 Corvin János és Corvin Kristóf csontmintáinak segítségével, Mátyàs királyt is azonosítani lehet majd székesfehèrvàri osszáriumban, amelynek munkálatait idén megkezdjük - hangsúlyozta a Pesti tv adásában Régészeti Kutatóközpontunk igazgatója. Makoldi Miklós kiemelte azt is: ebben az évben folytatódik az abasári feltárás, ahol Aba Sámuel leszármazottai nyugszanak és valószínűséggel magát a királyt is ezen a helyen temették el.

2021-02-05 A pozsonyi csata c.film apropóján, a magyar történelmi filmek helyzetéről kérdezték az M5 híradójában Köő Artúr kutatónkat és Baltavári Tamás filmrendezőt.

2021-02-04 A pozsonyi csata című film teljesen alkalmas arra, hogy a történelmi esemény iránt felkeltse a fiatalok érdeklődését – hangsúlyozta a "Mítosz és valóság – avagy a hőstelenítésről" című rendhagyó Civil Akadémia online kerekasztal-beszélgetésén Köő Artúr kutatónk. Baltavári Tamás filmrendező az eseményen úgy fogalmazott: igyekszünk ezzel a filmmel is a nemzettudatot építeni.

2021-02-03 Corvin János és Corvin Kristóf csontmaradványaiból nagyon jó DNS-mintát sikerült kinyerni és az előzetes vizsgálatok eredményeit heteken belül nyilvánosságra hozzuk – hangsúlyozta a Kolozsvári Rádiónak a Hunyadi-család azonosításáról Neparáczki Endre, Archeogenetikai Kutatóközpontunk igazgatója.

2021-02-03 A CIA a szovjet titkosszolgálattal közösen hoztak létre cégeket a nyugati megszállási övezetekben a 2. világháború után – emelte ki az M5 Fülszöveg című műsorában Borvendég Zsuzsanna kutatónk, aki elmondta azt is: az USA áttételesen finanszírozta a keleti blokk szovjetizálását.

2021-01-19 Milyen volt Magyarország helyzete az első világháború végén? Erről valamint a Rongyos Gárdáról és a soproni népszavazásról is beszélt az M5 „Tőkéczki és Takaró – Történelem és irodalom mindenkinek” című műsor legutóbbi adásában Babucs Zoltán kutatónk.

2021-01-18 Ha az ember közel kerül a lovakhoz, teljesen máshogy látja a magyar múltat és a magyar történelmet - hangsúlyozta az M5 "Ez itt a kérdés" című, a magyar lovas hagyományokról szóló adásában Babucs Zoltàn kutatónk. Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos úgy látja: őseink tudását a jelenben legjobban a lovon keresztül tudjuk megmutatni. Kassai Lajos lovasíjász a műsorban kifejtette: A ló a természetbe viszi vissza a fiatalokat, ami a mai korban rendkívül fontos.

2021-01-04 Hányszor volt Habsburg trónfosztás a magyar történelemben? Ennek részleteiről kérdezték a "Tőkéczki és Takaró - Történelem és irodalom mindenkinek" című műsor legutóbbi adásában Vizi László Tamást, Intézetünk tudományos főigazgató-helyettesét és Illik Péter kutatónkat.

2020-12-29 Mit lehet tudni a kuruc költészetről? Milyen hagyományai vannak? Ezekről is kérdezték az M5 "Tőkéczki és Takaró - Történelem és irodalom mindenkinek" című műsor adásában Pomozi Pétert, Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontunk igazgatóját.