Árpád-ház eredetéről szóló cikk szakolvasói elismerése

A nature tudományos folyóirat archeogenetikai lapja közzétette a 2020. évi legolvasottabb cikkeinek listáját. Az olvasói választás alapján bekerült a gyűjteménybe az Árpád-ház filogenetikai eredetének meghatározásáról szóló cikk. A tudományos folyóirat a 2020-as évből olyan válogatott cikkeket emelt ki, amelyek a folyóirat legtöbbet idézett, letöltött és megosztott cikkeinek listáját vezetik.

 

https://www.nature.com/articles/s41431-020-0683-z

Korábbi cikkünkből:

Megjelent Prof. Dr. Kásler Miklós vezette kutatócsoport legújabb publikációja melynek címe: Az Árpád-ház filogenetikai eredetének meghatározása III. Béla Y-kromoszómás szekvenciájának elemzése alapján (eredeti cím: Determination of the phylogenetic origins of the Árpád Dynasty based on Y chromosome sequencing of Béla the Third), amely a Nature kiadó Europen Journal of Human Genetics szakfolyóiratában jelent meg.

A cikk első szerzője Nagy Péter orvos, humán genetikus, a kutatás gyakorlati vezetője által jegyzett publikáció az Árpád-ház két tagjának genetikai elemzését részletezve, leírja, hogy az Árpád- dinasztia olyan leszármazási vonalból származtak (R-Z2125), amely ma elsősorban iráni vagy török nyelvű etnikai csoportok körében van jelen (pástú, tádzsik, türkmén, üzbég, baskír).

A kutatás szerint az R-Z2123 nagy felbontású filogenenetikai kontextusában az első magyar királyi dinasztia eredete az Észak-Afganisztán környéki régióban jelölhető meg, körülbelül 4500 évvel ezelőttre datálható, és a baskírokat azonosítja legközelebbi rokonként. A két népesség szétválásának időpontja pedig az időszámításunk szerinti első évezred eleje.

A cikk társszerzője, Neparáczki Endre, a Magyarságkuattó Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója