Legújabb technológia az Ar-Guntban talált hun üst restaurálásában

A Magyarságkutató Intézet Régészeti és Archeogenetikai Kutatóközpontjának együttműködésében (...)

(...) megkezdődött az Argunt-i mongol lelőhelyen 2022-ben feltárt nagyméretű öntöttvas hun üst restaurálásának első szakasza: a több darabra tört üst 3D-s beszkennelése, a legújabb technológia segítségével. A még restaurálatlan üst darabjait egyesével szkennelik be a kutatók, különös hangsúlyt fektetve a törésfelületek minél pontosabb digitális leképezésére. 

Ezen töredékekből összeállíthatóvá válik digitálisan is az üst forgatható, háromdimenziós képe – mely a fizikai restaurálást és a törött darabok összeillesztését is segíti majd.
Továbbá az üst fizikai restaurálása után is szkennelésre kerül a tárgy – így kapunk egy háromdimenziós „előtte-utána” képet, melyet egymással is össze lehet vetni – megfigyelhetővé téve a restaurálás előtti és utáni állapotot, mindezt egy forgatható, digitális modell segítségével.

A jelenleg szkennelés alatt álló digitális modell összeállítása után kezdődik második szakasz: mely az üst fizikai restaurálását jelenti.  
A digitális szkennelésnek köszönhetően pedig nem csak az üst kész, restaurált állapota válik megtekinthetővé, hanem az előkerülési állapot is – hiszen arra törekszünk, hogy minden munkafolyamatot a lehető legjobb módszerek segítségével dokumentálhassunk, annak érdekében, hogy a világ első – ilyen nagyméretű öntöttvas üstjét minél jobban megismerhesse az érdeklődők lehető legszélesebb köre.

A harmadik szakasz: az üst kiállítása a nagyközönség számára a Magyarságkutató Intézet kiállítótermében. 
A negyedik szakasz a hun üst visszaadása Mongólia számára, a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Kutatóintézete számára, ahol szintén kiállításra kerül az ősi hun lelet.

Köszönjük szépen, hogy figyelemmel kísérik munkánkat!