A Magyarságkutató Intézet 2022-ben is végzi a hunokra vonatkozó interdiszciplináris nemzetközi kutatásokat

A régi és az új hun leletanyag komplex módszerekkel való vizsgálata, összehasonlítása, valamint az elmúlt évek archeogenetikai eredményei eddig is folyamatosan erősítették a hunok és magyarok közötti genetikai és kulturális kapcsolatok meglétét.

 

Tegnap indultak Budapestről intézetünk vezetői, Horváth-Lugossy Gábor főigazgató, Makoldi Miklós régészeti igazgató, Neparáczki Endre archeogenetikai igazgató és Hidan Csaba régész, történész tudományos főmunkatárs, és ma érkeztek Mongóliába. Ulánbátorban első útjuk a Mongol Történeti Múzeumba vezetett, ahol a kiállított Noyol Uul-i leleteket mutatta be a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének igazgatója, G. Eregzen és az ásatásokon is részt vevő munkatársa, Nasan-Ochir Erdene-Ochir.

Magyarország mongóliai nagykövet asszonya, Obrusánszky Borbala diplomáciai munkájának is köszönhetően a Magyarságkutató Intézet, illetve a Mongol Tudományos Akadémia  között két éve kialakított tudományos együttműködése miatt a kiállítás hamarosan Budapesten is látható lesz.

A tárlat megtekintését követő szakmai egyeztetésen a korábban feltárt számos hun sírban talált csontlelet közös archeogenetikai vizsgálatában állapodtak meg az együttműködő felek.

Azonban nem csak a múzeumban és az íróasztaloknál, hanem a terepen is folytatódik a munka. A holnapi napon Ulánbátortól (Ulanbatar) több száz kilométerre megtekintésre és felmérésre kerülnek az elkövetkezendő ásatások helyszínei.