A Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Osztályának embertani tárában mintát vett Neparáczki Endre a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai kutatóközpontjának igazgatója. 


Új hun sírok feltárásával, mongoliai hun csontleletek magyarországi archeogenetikai vizsgálatával, közös tudományos publikációkkal és az egyik legjelentősebb és páratlan Noyon Uul-i feltárás kincseiből rendezett hun kiállítás Magyarországra hozatalának szervezésével folytatódik a mongol-magyar együttműködés. 


Jártunk a sztyeppi birodalmak fővárosaiban. Megtekintettük Dizsngisz Kán fővárosát, Karakorumot, majd Ulánbátor felé az ujgur (VIII-IX. század) és a khitán (IX-XII. század) birodalom fővárosait is. 1500 km van mögöttünk a szyteppén, amit lehetett megnéztünk, jegyzeteltünk, dokumentáltunk.


Múzeum a lámakolostorban, és a legújabban felfedezett hun temető Arhangajban, amit a felfedező mongol régészek után mi magyarok láthatunk először. Nagy itt a nemzetközi forgalom: amerikai, német, török, dél-koreai, francia, és japán régészek, és hatvan év után a magyarok is itt vannak újra! Ma egy japán kutatócsoporttal futottunk össze, és alakítottunk ki jó kapcsolatokat. 


 Minőségi szintet léptek a magyar-mongol kapcsolatok Obrusánszky Borbála nagykövet asszony kinevezése óta, aki nagyinterjút adott a mongol Montsame News Agency lapnak. "A Magyarságkutató Intézet és a Mongol Tudományos Akadémia 2021-ben megújította együttműködését, (...)


A régi és az új hun leletanyag komplex módszerekkel való vizsgálata, összehasonlítása, valamint az elmúlt évek archeogenetikai eredményei eddig is folyamatosan erősítették a hunok és magyarok közötti genetikai és kulturális kapcsolatok meglétét.


Az elmúlt 100 év hun kutatásinak összefoglalása. Az 1924-es Noyon Uul-i Kozlov expedíciótol a Mongol Tudományos Akadémia és a Magyarságkutató Intézet 2021-es közös Belk-hegyi hun sírok kutatásáig.


Az M5 csatorna "Ez itt a kérdés" című műsorának vendégei voltak Makoldi Miklós és Neparáczki Endre, Intézetünk igazgatói és "A VILÁGHÓDÍTÓ HUNOK ÁZSIÁBAN ÉS EURÓPÁBAN" című konferenciára meghívott Közel-Kelet kutató, Magyarország mongóliai nagykövete, Obrusánszky Borbála, valamint Gelegdorj Eregzen, a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének igazgatója. 


Magyarország mongóliai nagykövetével, Obrusánszky Borbálával készült interjút közölt a Magyar Nemzet. Nagykövet asszony elismerően nyilatkozott a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézete és a Magyarságkutató Intézet által aláírt, több tudományterületre kiterjesztett együttműködési megállapodásról, és hangsúlyozta az Intézetünk jóvoltából hat évtized után idén júniusban újraindult belkh-i hun sír közös feltárási projektjének jelentőségét is.


A Mongol Tudományos Akadémia és a Magyarságkutató Intézet tudományos együttműködése keretében lehetőségünk nyílt az Akadémia Embertani tárának meglátogatására és onnan archeogenetikai minták vételére. A mintákat a magyar őstörténetkutatás számára fontos ázsiai hun temetőkből származó csontvázakból vettük, azzal a céllal, hogy a hunok genetikai mintáit össze tudjuk hasonlítani a honfoglaló magyarok archeogenetikai mintáival.