Egyedülálló Nemzeti Panteon épülhetne Székesfehérváron

"A Magyarságkutató Intézet kutatási eredményei támogatják az elgondolást - Már nem lehet tovább tagadni a hunok, az avarok, vagy Árpád magyarjainak származását" - Horváth-Lugossy Gábor

A Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország!” című adásában Kakuk L. Tamás műsorvezető a székesfehérvári osszáriumból vett csontokból azonosított két Árpád-házi király és a Hunyadi-ház származásának meghatározása kapcsán kérdezte Horváth-Lugossy Gábort. 

A Magyarságkutató Intézet főigazgatója aláhúzta: 2015 és 2017 között Prof. Dr. Kásler Miklós és kutatócsoportja III. Béla földi maradványaiból meghatározta az Árpád-házi genetikai vonalat. Ez volt az origó, ennek köszönhetően vált egyáltalán lehetségessé az Árpád-házi királyok és családtagjaik azonosítása. 

Ezt követően került sor arra a kedvező fogadtatásban részesült, nemzetközi kapcsolatfelvételre irányuló kezdeményezésre, amely a csontkamrában található nyolc uralkodóházhoz (Anjouk, Jagellók, Habsburgok…) tartozó személyek azonosítását segíthetné. A hozzávetőlegesen mintegy 900 személy különböző minőségű maradványait őrző csontkamrát érintő, legmodernebb molekuláris technológiával folyó vizsgálat, illetve a Corvin-házra vonatkozó génszakasz sikeres meghatározása révén főigazgatónk kiemelte: a folyamatban lévő nemzetközi tudományos publikációt és a teljes körű identifikációt követően megvalósulhatna a Magyarságkutató Intézet nemzeti zarándokhely, egy a Turul-dinasztia uralkodóinak méltó emléket állító nemzeti panteon létrehozásával kapcsolatos terve.