A Győri Egyházmegye júniusban engedélyezte a Magyarságkutató Intézet számára a Szent László koponyaereklye interdiszciplináris kutatását. A fog- és sziklacsont porból a helyszínen vett mintákból a Magyarságkutató Intézet archeogenetikai laboratóriumában a kutatók sikeresen nyerték ki a DNS információt, amelyből az egykor élt egyén teljes örökítőanyaga meghatározásra kerül.


Horváth-Lugossy Gábor főigazgató irodájában fogadta a Székesfehérvárról Szegedre tartó Neparáczki Endrét és kollégáit. Archeogenetikai igazgatónk és kutatótársai bemutatták a vizsgálatra javasolt csontleletek egy részét. Főigazgatónk örömét fejezte ki, hogy a kutatási terv megvalósítása mintaszerű, és eddigiekhez hasonló precíz, magas színvonalú tudományos munkavégzést kért. Emlékeztette kollégáit, hogy honfitársaink részéről óriási érdeklődésre tart számot a kutatás.


A lepoglavai és a székesfehérvári Osszárium feltárásának részleteiről nyilatkozott a Magyar Rádió Mozaik Sydney csatornának Makoldi Miklós, Régészeti Kutatóközpontunk igazgatója.


A lepoglavai feltárás során sikerült azonosítani Corvin János és Corvin Kristóf DNS- profilját, amelynek segítségével a székesfehérvári Osszáriumban nyugvó Mátyás király csontjait is megtalálhatjuk majd– emelte ki az InfoRádiónak adott interjújában Intézetünk főigazgatója.


Intézetünk tudományos főigazgató-helyettesét és Archeogenetikai Kutatóközpontunk igazgatóját valamint Régészeti Kutatóközpontunk igazgatóját kérdezték a műsorban.


A Kossuth Rádió riportja a székesfehérvári osszárium felnyitásáról (Interjúalanyok: Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter, Dr. Horváth-Lugossy Gábor főigazgató, Spányi Antal megyéspüspök, Dr. Cser-Palkovics András polgármester)


Minden nemzetnek kötelessége emlékezni és megőrizni mindent, ami az identitásában, történelmében, kultúrájában lényeges, ugyanakkor fontos, hogy megalakuljon egy olyan nemzeti emlékhely, ahova az egész világ magyarsága elzarándokolhat – hangsúlyozta a székesfehérvári Osszárium megnyitásakor Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az M5 híradójának.