Rendhagyó történelemóra Abasáron

Különleges élményben volt része az abasári Aba Sámuel Általános Iskola tanulóinak. A Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója, Makoldi Miklós az intézmény „erdei iskola” programja keretében megtartott rendhagyó történelemórán vezette körbe a nemcsak helytörténeti vonatkozása miatt, de országos és kárpát-medencei jelentősége okán is kiemelt figyelmet érdemlő lelőhelyen az érdeklődő diákokat.

 

A mintegy 160 tanuló két csoportban tekintette meg a feltárást: 9 órától az alsó tagozat diákjait, 10 órától pedig a felső tagozatosokat kalauzolta körbe igazgatónk.

A kedvező időjárás is hozzájárult a különleges történelemóra sikeréhez. A foglalkozás során számos kérdés hangzott el mind a múlt feltárásával és régi korok kultúráinak tanulmányozásával foglalkozó régészet, mind a Bencés-monostor és nemzetségfői központ régészeti feltárásának eredményeit illetően. Aba Sámuel, a harmadik magyar király történetét és jelenőségét hangsúlyozta Aba Béla, az Aba-nemzetség ma élő leszármazottja is.

Az emlékezetes történelemóra nemzeti identitásában és az abasári helyi hagyományok iránti elkötelezettségében is megerősítette a diákokat, a településük nagy múltjára, a Boldogasszonynak szentelt templomra és királyi emlékhelyre méltán büszke fiatalokat.