Múltunkról mesélnek az Abák – Látogatóközpont lesz az egykori királyi székhelyen

Egyre közelebb kerülnek Aba Sámuel királyunk sírjának feltárásához a Magyarságkutató Intézet régészei Abasáron, ahol a munkálatok és a tudományos vizsgálatok lezárultával királyi emlékhely és látogatóközpont is lesz.

Honfoglaló nemzetség az Abáké. Anonymus kun eredetűeknek tartotta őket, de ez tévedés, a IX. században még nem éltek kunok a Kárpát-medencében. A név mindenesetre török eredetű. Ha megtalálják Sámuel király földi maradványait, DNS-mintája összevethető már feltárt hun sírok leleteivel, és ha egyezés mutatkozik, az bizonyossággal szolgál az Árpád-ház eredetét illetően.

Most azonban még a tavaly ősszel megkezdett feltárás folyik Abasáron, ott is a Bolt-tetőn. Az ásatási területen már látható egy Árpád-kori mellékoltár alatti falazott boltíves sírhely, ami három csontvázat rejt. Előkerült az Aba Sámuel által alapított, Boldogasszonynak szentelt, apátsági jelentőségű bencés templom eredeti alapja, valamint egy XIII. században épített 45 méter hosszú és 12 méter széles, méreteiben, jelentőségében a margitszigeti domonkos kolostorromhoz fogható templom falai, pillérhelyei, fő- és mellékoltára. A szintén Árpád-kori istenházában egészen az 1600-as évekig dicsérték a Fennvalót.

A cikk további részleteit a Magyar Demokrata felületén olvashatják el.