Aba-leszármazottak is megtekintették az abasári ásatást a nyílt napon

Több mint 150 ember volt kíváncsi a Magyarságkutató Intézet és Abasár önkormányzatának közös szervezésében megvalósuló ásatási nyílt napra, ahol a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának munkatársai, Makoldi Miklós és Gallina Zsolt feltárást vezető régészek tartottak szakvezetést.

A nagyszámú érdeklődő nemcsak az ásatást tekinthette meg, hanem a közel két órán keresztül tartó program alatt megismerkedhettek Aba Sámuel, harmadik magyar király és az általa alapított Bencés monostor történetével is.

A nyílt nap alkalmával ma élő Aba-leszármazottak is ellátogattak a lelőhelyre; többek között Aba Béla, a Magyar Páneurópa Unió Egyesület elnöke és testvére, Aba Botond.

Abasár múltja feltárul

A leszármazottak a felbecsülhetetlen értékű Nekcsei-Biblia egy reprint kötetével ajándékozták meg a Magyarságkutató Intézetet, mely könyv a szintén Aba nembeli Nekcsei Demeter (elhunyt: 1338) számára készült 1330 körül. Mivel Nekcsei Demeter Károly Róbert tárnokmestere volt 1315 és 1338 között, ezért számára a bibliát az egyik leghíresebb magyar királyi festő, Hertul mester készíthette.

Ez a biblia világviszonylatban is az egyik legszebb gótikus könyvművészeti, illetve miniatúrafestészeti alkotás és hirdeti azt is, hogy az Aba nembelieknek a XI. század után is európai szinten kimagasló minőségű munkákra volt igényük.

A megelevenedik a történelem

A Nekcsei-Bibliáról bővebben itt tájékozódhat: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nekcsei-biblia

A nagy érdeklődésre való tekintettel a jövőben is szervezünk hasonló eseményeket.