Horn Gyulát „leszidták”, a Videoton feketelistára került – Mégis folytatódhatott a csempészés - Borvendég Zsuzsanna sorozata XXXIV.

Borvendég Zsuzsannának, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársának a pestisracok.hu-n megjelenő sorozata a kommunista hálózatok magyarországi és nemzetközi működését mutatja be.

A hidegháború idején a szovjetek és a keleti blokk igen nehezen jutottak hozzá a nyugati, tiltólistás termékekhez. Például a számítógépekhez. Ebben játszott kulcsszerepet a Videoton, amely egy időben az amerikaiak feketelistájára került. Később kiderült, hogy a Videoton az Elektromodult „fedezte”. Horn Gyulát kérdőre vonták, de igazából minden folytatódott tovább. Egy felmérés kimutatta, hogy az Amerikából Nyugat-Európába 1976 és 1981 között érkezett számítógépek fele a keleti blokkban kötött ki. Feltehetően ennek nagy részét Magyarország közvetítésével utaztatták át a vasfüggönyön, és ezzel az amerikai adminisztráció is tisztában volt. De az üzlet végül felülírta a politikát.

A teljes írást a pestisracok.hu oldalán olvashatják.