"A maffiaszerűen működő külkeres hálózat érdeke a rendszerváltáskor az, hogy hatalmát átmentse"

"A maffiaszerűen működő külkeres hálózat érdeke a rendszerváltáskor az, hogy hatalmát átmentse, és ez sikerül is, hisz a rendszerváltó értelmiség leváltja a pártot és a diktatúrát, de a háttérben álló gazdasági érdekszövetségek továbbra is korlátozzák a magyar szuverenitást."

- A Magyar Krónika Magazin „Azt meséltem már?” podcast sorozatában Pap Lázár házigazda kérdezte Borvendég Zsuzsanna kutatónkat.

Már ’44-őszén megjelenik egy moszkovita élcsapat, akiknek az a feladatuk, hogy a kommunista hatalomátvétel egy szegmensét, a külkereskedelem felügyeletét minél előbb lezavarják – hangzott el az offshore hálózat létrejötte kapcsán.

Miért jutott kiemelt szerephez Magyarország ezekben a folyamatokban?
Kik voltak a külkereskedelem feletti kommunista ellenőrzés megteremtésének magyarországi megbízottjai?
A független Magyarország által örökölt eladósodás mennyiben volt köszönhető a kádári túlfogyasztás mítoszának? Mire kellettek valójában az ország által felvett hitelek?

A Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársával készített beszélgetés kitért a hidegháborús kétpólusú világrendben a titkosszolgálatok felügyelete alatt zajló kétoldalú kapcsolatokra, a kommunista pártfinanszírozás titkos mechanizmusára, a guruló rubelekre, a szocializmus időszaka alatt zajló külkereskedelem és a titkosszolgálatok közti összefonódásokra, és a monopóliummal rendelkező állami vállalatok, az impexek tevékenységére is.