A VII-VIII. századi rovásírások jelentős része magyar nyelven íródott

A VII-VIII. századi rovásírások jelentős része magyar nyelven íródott a Kárpát-medencében – összegezte előadását Fehér Bence igazgatónk

Ősi írásaink címmel tartunk konferenciát

A Magyarságkutató Intézet megalakulása óta fontos kutatásai közt tartja számon őseink kultúrájának egyik legfontosabb, ugyanakkor legnagyobb bizonytalanságban lévő szegmensét: ősi írásaink történetét. S ebbe nem csak a székely rovásírást kell beleérteni, hanem mindazokat az írásos nyomokat, melyeket a régi magyarok s a honfoglalás előtt itt élt, keletről érkezett lovasnomád rokonaink hagytak maguk után.

Természetes hát, hogy harmadik éve minden évben tartunk hasonló rendezvényt is, ahol az írástörténet országosan elismert kutatói számolnak be új eredményeikről: ez a lassan hagyománnyá váló Ősi írásaink (III) konferenciasorozat.

r

Vannak új eredmények, ezt örömmel mondhatjuk, nem is csekély számban: negyven éve kb. három tucat emlékét ismertük az összes régi írásbeliségnek, és a különbségeiket sem mindig láttuk világosan.

Ma már csak rovásírásból vagy három típus különíthető el hazánkban, és évente négy-öt új felirat biztosan előkerül. Néhány éve ezeket szinte lehetetlen volt mind megismerni, hiszen ezer apró és néha megtalálhatatlan cikkben voltak (ha voltak) publikálva; ma büszkén sorolhatjuk fel Intézetünk tudományos teljesítményei közt, hogy elkészült és meg is jelent ősi írásaink összefoglaló gyűjteménye.

Ugyanakkor ez a mai konferencia más, mint az eddigiek: más a céljaiban és más a részt vevő közönséget tekintve. Ezúttal ugyanis nem egymással osztják meg és vitatják meg a szakértők új felfedezéseiket, hanem célunk az ismeretterjesztés, a szó igazi értelmében: a már nem vitatható tudományos eredményeinket széles körből verbuválódó közönségnek mutatjuk be, de nem a mutogatás öröméért, hanem azért, hogy megtaláljuk a módját, hogyan lehet gyakorlatba átültetni, az oktatás, az informatika, a művészet világába beépíteni és ezáltal a jövőben még szélesebb körnek: az egész magyar nemzetnek közös kincsévé tenni.

A konferencia alatt a résztvevők a társszervező Rovás Alapítvány kiállítását is megtekinthetik.

A most is zajló konferencia előadásokat később közzétesszük oldalainkon.