Nyelvjárásaink szerepe nemzeti identitásunk megőrzésében

A Magyarságkutató Intézet 2021 év végén a Nyelvjárások írott formái – hagyomány és fejlesztési lehetőségek című nemzetközi (hibrid) konferenciával ünnepelte a Magyar nyelvjárások napját. 

A konferencia előadói olyan kérdésekre keresték a választ, mint hogyan őrizhetjük meg az anyanyelvjárásainkat, hogyan gazdagítják a nyelvjárások a mai magyar köznyelvet, mi a magyar nyelvjárások szerepe nemzeti identitásunk megőrzésében. 

Mindez különösen fontos kérdés a trianoni diktátum által elszakított magyarlakta területeken (pl. Székelyföldön, Felvidéken, Kárpátalján és Délvidéken). 
Az előadássorozat keretében került sor annak az Intézetünk és az Anyanyelvápolók Szövetsége által meghirdetett, Családi hagyományaink című pályázat eredeményeinek kihirdetésére, melynek célja nemzeti önazonosságunk és a helyi identitás erősítése volt. A győztesek névsora Székelyföldtől a Délvidékig terjedt. 

A családi legendáriumokat életre keltő, a tudatos nyelvhasználatot népszerűsítő és a magyarság sok-sok színét felvonultató, nyelvjárásainkat bemutató pályázat kapcsán készült összefoglaló videónkat itt tekinthetik meg: 

https://business.facebook.com/magyarsagkutato/videos/284531910273673/