"A diákok figyelmét nem csak megragadták, hanem végig fönn is tartották"

„Királyok és Szentek: az Árpádok kora” című kiállítás páratlan gazdagságú kiállítási anyagával minden történelemtanár és történelmet tanuló diák számára kihagyhatatlan látnivaló."

A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete elnöke, Nánay Mihály foglalta össze a kiállítással kapcsolatos tapasztalatait. 

Királyok és Szentek - Az Árpádok kora kiállítás (ajánló)

Március közepén nyílt meg Székesfehérváron a Szent István Király Múzeumban a „Királyok és szentek: az Árpádok-kora” kiállítás, mely az országos médiában is jelentős – politikai felhangoktól sem mentes – figyelmet kapott. Az Óbudai Árpád Gimnázium két osztályával is megtekintettük a tárlatot és túlzás nélkül mondhatjuk: nagyon inspiráló tapasztalatokkal távoztunk. 

Székesfehérvár belvárosának hangulatos barokk utcáin sétálva is már pozitív hangulat keríti hatalmába a járókelőket, a Szent István Király Múzeum épületébe belépve pedig egy 21. századi múzeumi térben találjuk magunkat. Mivel 7. és 8. évfolyamos diákokkal látogattuk meg a múzeumot, ezért interaktív múzeumpedagógiai foglalkozást kértünk, már csak azért is mert mindezt igen jutányos áron nyújtották. A múzeumpedagógusok két részre osztották a diákokat és izgalmas, nyomkeresős feladatokat adtak nekik, melyek során a tárlat legfontosabb műtárgyait vizsgálták meg alaposan, ennek alapján pedig a fontos szempontokat megvitatták. A diákok figyelmét nem csak megragadták, hanem végig fönn is tartották.

És hogy mégis miért érdemes ellátogatni a kiállításra? Tizenhét terembe rendezve, több mint hétszáz árpád-kori tárgyat együtt eddig a világon sehol másutt nem lehetett és – sajnos – ezután sem lehet megtekinteni. A kiállítási anyag olyan intenzitással teszi megfoghatóvá a magyar középkor örökségét, hogy azt nem lehet másutt átélni. Bár néhány kiemelt műtárgyat (pl. Szent László hermája vagy éppen a koronázási palást) nem tudtak elhozni (bár utóbbit egy 17. századi másolattal idézték fel), de így is számos ország (pl. Vatikán, Franciaország, Ausztria, Svájc, Németország) múzeumaiból szedtek össze szinte mindent, ami az Árpád-korból fontos, szép vagy érdekes. A kiállításon szembe találjuk magunkat Szent István kardjával, Lehel-kürtjével (legalábbis a hagyomány által annak tartott szarukürttel), Julianus barát IV. Bélának írt levelének eredetijével (a Vatikánból!), Anonymus Gesta Hungarorumának eredeti példányával vagy éppen a tihanyi alapítólevéllel is. Az egyik teremben két igen látványos térkép mutatja be az Árpád-ház dinasztikus kapcsolatait az Ibériai-félszigettől egészen Kelet-Európáig, de látványos animáción jelenik meg II. András koronázása is, ahol a székesfehérvári koronázóbazilika részletei is jól megfigyelhetők. Az múzeumi enteriőr kialakítása is kifejezetten hatásosan teremti meg a hangulatot, hol egy kolostori kerengő, hol egy bélletes kapuzat-installáció adja meg a terem karakterét, a folyosón pedig egy érdekes és látványos időszalag segíti, hogy az egyetemes történeti események között jobban el tudjuk helyezni a magyarországi történéseket.
Mindent összevéve a „Királyok és szentek: az Árpádok kora” című kiállítás páratlan gazdagságú kiállítási anyagával minden történelemtanár és történelmet tanuló diák számára kihagyhatatlan látnivaló. A több mint hétszáz kiállítási tárgy szinte egy középkori kulturális fürdőt jelent, ami egyszerűen felemeli a látogató (akár diák, akár tanár vagy érdeklődő) szellemét, lelkét és hozzásegíti ahhoz, hogy valamit megértsen az ezer évvel ezelőtti misztikus világból. Az egyetlen probléma, hogy már csak június 15-ig látogatható, így aki csak teheti, minél gyorsabban foglaljon időpontot és tekintse meg, tanítványaival együtt!

Bővebb információ: https://arpadok.hu/