"...azok a hősök, akiknek vére pirosra festette a pesti utcákon a macskakövet"

MKI

Wittner Mária „Pesti srácok emléke” rózsákat ültetett a Budapest II. kerületi Szent Flórián görög katolikus templom mellett álló Feszület lábához az 1956-os forradalom 64. évfordulóján.

A bensőséges ünnepséget a II. kerületi ruszin önkormányzat tagjai szervezték a Magyarságkutató Intézet és az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány támogatásával. Az ünnepségen Wittner Mária megemlékezett 1956 hősi halottairól, valamint az ártatlanul megkínzott és kivégzett medikáról, Tóth Ilonáról. Elmondta, hogy "a börtönben naponta búcsúztak a bajtársaim, akiket akasztani vittek. Amikor a halálba kísérték őket, azt kiabálták a folyosón, hogy Isten veletek, és hangosan bemondták nevüket. Így búcsúztak a siralomházban a halálos ítélet végrehajtására váró társaiktól. Ezt ma is hallom, és életem utolsó percéig hallani fogom…" Ekkor határozta el, hogy ha életben marad, nem fog hallgatni. E fogadalom jegyében telik minden napja a rendszerváltás óta, könyvei, filmjei, előadásai 1956 igaz történetét beszélik el és emléket állítanak a hősöknek.

Wittner Mária
Wittner Mária


Az elültetett rózsákat az erdélyi, marosvásárhelyi kötődésű Márk Gergely nemesítette, aki a magyar történelem nagyjainak, a Turul-nemzetség szentjeinek, a trianoni diktátum következtében elcsatolt magyar városoknak rózsák nemesítésével állított emléket. Így kaptak rózsát a Pesti Srácok is, akiknek rózsája vérvörös, a teljesen kinyílt rózsa szirmai pedig feketés árnyalatúak, így idézve meg a pesti utcákon kifolyt fiatal szabadságharcosok vérét. 

rózsa

 

Wittner Mária kiemelte: "Én nem vagyok hős, s nem is akarok a hős szerepében tetszelegni, azok a hősök, akiknek vére pirosra festette a pesti utcákon a macskakövet”. 

 

rózsa
Czirják János görögkatolikus lelkész és Wittner Mária


Az eseményen részt vett Czirják János görögkatolikus lelkész, a II. kerületi ruszin önkormányzat részéről Kuzma Hanna, Dr. Bencze István és Erdős József, a Magyarságkutató Intézet képviseletében Ökrös Mariann közművelődési menedzser és Erdő Zoltán klarinét- és tárogató művész, az Eurázsiai Összefogás Alapítvány részéről Bencze Erika és Dr. Tóth Judit. A bensőséges megemlékezést szent liturgia zárta, melyet 1956 vértanúiért, mártírjaiért, valamint a ruszin kisebbségért ajánlott fel Czirják János görögkatolikus lelkész.