Újabb nemzetközi tudományos együttműködés

MKI

Újabb nemzetközi tudományos együttműködést kötött a Mongol Tudományos Akadémia és a Magyarságkutató Intézet – az archeogenetika és a régészet mellett immár többek közt a történelem, a nyelvtörténet, a néprajz és a népzene területén is együttműködnek a két ország kutatói.

Dugerin Regdellel, a Mongol Tudományos Akadémia elnökével írt alá együttműködést Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója. A két tudományos intézmény közötti kapcsolatfelvételt májusban segítette Obrusánszky Borbála, Magyarország mongóliai nagykövete, aki személyesen tájékoztatta Regdel elnök urat a Magyarságkutató Intézet munkájáról, eredményeiről, valamint arról, hogy a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézetével már megállapodott intézetünk, az első közös tudományos együttműködés a „Belkhiin Uv” régészeti feltárása.

m2
Dugerin Regdel és Horváth-Lugossy Gábor aláírják az együttműködési szerződést

Mai napon már Horváth-Lugossy Gábor személyesen számolt be Regdel elnök úrnak arról, hogy a májusi megállapodás után tegnap megkezdődött a Krisztus-kora körüli hun fejedelmi sírok feltárása.

Intézetünk főigazgatója emlékeztette Elnök urat, hogy a Magyarságkutató Intézet már májusban felajánlotta együttműködését a történelem, a néprajz és a nyelvészet területén is, Nagykövet Asszony közvetítésével. A megbeszélés akkor így záródott: "Reméljük, hogy nyáron a magyar fél júniusi mongóliai látogatása során részletes megbeszélést tartunk.”

m1
Gelegdorj Eregzen térképen mutatja az eddig feltárt hun sírokat 

A Magyarságkutató Intézet a megbeszélt terv szerint érkezett Mongóliába. A tegnapi Belkh-i ásatás közös elindítása után Gelegdorj Eregzen, az akadémia Régészeti Intézetének igazgatója ma irodájában fogadta Horváth-Lugossy Gábort, Makoldi Miklóst és Obrusánszky Borbálát. A szakmai egyeztetés után Igazgató úr átkísérte küldöttségünket Dugerin Regdel elnök úrhoz, ahol kölcsönösen bemutatkoztak a felek, majd megkötötték az együttműködési megállapodást.