Újabb fejezetéhez érkezett a magyar őstörténet-kutatás

MKI

Tegnap este érkezett Ulánbátorba Horváth-Lugossy Gábor főigazgató és Makoldi Miklós igazgató, azzal a céllal, hogy a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézetével nemrég aláírt együttműködési megállapodást tartalommal töltsék meg. Az első ilyen alkalom az ázsiai hun emlékek mongóliai kutatásában való részvétel.

Kép

Ma reggel már Obrusánszky Borbála, Magyarország Mongóliai Nagykövete fogadta intézetünk küldöttségét, és mutatta be a nagykövetség munkáját. Nagykövet asszony hivatalba lépése előtt is közvetítette a magyar kultúrát és tudományos eredményeket Mongólia felé, valamint felhívta a figyelmet a két nép múltjának részben közös gyökereire, kiemelten az ázsiai hunokra. Hivatalba lépése óta ez a munka még hatékonyabbá vált. A most megvalósuló együttműködés gyors kialakításában is generáló, segítő szerepet vállalt.

b_2

A közös mongol–magyar kutatás pontosan 60 évvel ezelőtt, 1961-ben kezdődött meg, amikor két magyar kutató, Horváth Tibor és Erdélyi István is ásatásokat végzett itteni ázsiai hun temetőkben. Ezt a komoly múltra tekintő mongol–magyar együttműködést elevenítettük fel idén, azzal, hogy a Magyarságkutató Intézet és a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézete közös feltárásokba kezdett a Szelba-folyó menti Belch-i hun temetőben, melyet magyar részről Horváth Tibor kezdett el feltárni.

b3

Délelőtt aztán hivatalos és ünnepélyes keretek között megkezdődött a Belch-i temető 2021-es, közös mongol–magyar ásatása. Az ünnepélyes megnyitón Horváth-Lugossy Gábor főigazgatónk kiemelte, hogy "Csontlelet találása esetén a magyar fél részéről a Magyarságkutató Intézet vállalja az archeogenetikai vizsgálatok elvégzését. A feltárásról a nemzetközi tudományos élet számára a mongol–magyar tudósok közös publikációjában számolunk majd be."

Mongólia

A feltárás vezetője mongol részről Gelegdorj Eregzen, a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének igazgatója; a magyar fél régész vezetője pedig Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Igazgatója.

b4