„A Felvidék sokkal több, mint Kárpát-medencei nagytáj, a magyar kultúra egyik bölcsője”

MKI

Szombaton Párkányban, a Vadas Hotelben mutatták be a Szövetség a Közös Célokért szervezésében rendezett konferencián a Magyar nyelvű otthon című kiadványsorozat negyedik részét, a Felvidék című kötetet.

Az eseményen Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának vezetője és a sorozat szerkesztője úgy fogalmazott: nem határon túli magyarok, hanem határtalanul magyarok vagyunk. Hozzátette: a 18 részesre tervezett sorozat eddig megjelent kötetei is ezt erősítik.

Az MKI tudományos főmunkatársa kiemelte azt is: A Felvidéken olyan nemzeti nagyságok születtek, mint többek között Andrássy Gyula, Balassi Bálint, Batthyhány Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar.

pomozi
„A Felvidék sokkal több, mint Kárpát-medencei nagytáj, ez a magyar kultúra egyik bölcsője.” Pomozi Péter, az MKI tudományos főmunkatársa (Fotó: Pásztor Péter / Felvidék.ma)

Juhász Judit, kiadó, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője a könyvbemutatón kiemelte: A könyvet azonban a szerkesztők leginkább azoknak szánják, akiknek e táj a szülőföldjük. Úgy fogalmazott: A sorozat megjelenésének célja a magyar nyelvközösség tudatának erősítése.

juhász
„A Magyar nyelvű otthon sorozat kötetei minden magyarhoz, magyarul értő emberhez szólnak. Mindenkihez, akit érdekel a magyar nyelv múltja, jelene, jövője”Juhász Judit, kiadó, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője (Fotó: Pásztor Péter / Felvidék.ma)

Az eseményen felszólalt Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke. Kiemelte a könyv esztétikai szépségét, amely, mint mondta, Karácsony Fanni művészeti szerkesztőnek köszönhető.

duray
Duray Miklós a könyvbemutatón (Fotó: Pásztor Péter / Felvidék.ma)

Forrás: felvidek.ma