Ősi hun fejedelmi sírok feltárása

MKI

A legmagasabb szintű nemzetközi tudományos együttműködésről, és ősi hun fejedelmi sírok mongóliai feltárásáról számolt be Horváth-Lugossy Gábor a Magyarságkutató Intézet főigazgatója.  

A magyar őstörténet-kutatás újabb fejezetéről az M5 csatorna „Librettó” című adásában adott hírt főigazgatónk. 

A nagy múltra visszatekintő mongol-magyar együttműködés folytatásaként, a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézetével kötött megállapodás nyomán az 1961-ben megkezdett Belch-i hun temetőben található fejedelmi sírok közös feltárására kerül most sor.  

Főigazgatónk beszámolt a Mongol Tudományos Akadémia elnökével, Dugerin Regdellel kötött megállapodásról is. A Magyarságkutató Intézet a régészet mellett a történelem, néprajz, nyelvtörténet és archeogenetika tudományterületein is együtt dolgozik mongol tudósokkal. Az ásatások során előkerülő leletek együttes azonosítását követően az archeogenetikai vizsgálatok elvégzését a Magyarságkutató Intézet végzi. 


Noyon Uul-i páratlan hun emlékhely feltárásának nemzetközi hírű eredményeit Hatagin D. Erdenebaatar régészprofesszor személyesen a helyszínen ismertette főigazgatónknak és Makoldi Miklós régészeti igazgatónknak. 
Magyarország mongóliai nagykövete, Obrusánszky Borbála együttműködést támogató munkája is része a 60 éve nem látott magyar sikernek.  

Horváth-Lugossy Gábor, kiemelte: a Magyarságkutató Intézet elkötelezett az ázsiai hun temető teljes feltárását és a lelőhelyek tudományos feldolgozását illetően, annak érdekében, hogy a magyar őstörténet szempontjából releváns embertani anyag a honfoglaló magyar leletek DNS állományával történő összevetésére mielőbb sor kerülhessen.  

Főigazgatónk szót ejtett arról is, hogy az intézet sorban köti a tudományos megállapodásokat a magyar őstörténet új eredményeinek kutatása érdekében.