Neparáczki Endre az Illuminában

MKI

Az elmúlt hetekben a Magyarságkutató Intézet (MKI) Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója, dr. Neparáczki Endre szakmai kiküldetésen vett részt az Amerikai Egyesült Államokban.  Együttműködő partnerével, dr. Nagy L. Péterrel közösen a világ legnagyobb újgenerációs szekvenátorgyártójánál és fejlesztőjénél, az Illumina cégnél vettek részt egy megbeszélésen, ahol az egykor élt őseink genomszekvenciáinak feldolgozhatóságáról és a kutatás során alkalmazott technológia fejlesztéséről tárgyaltak.

endre
Dr. Neparáczki Endre az Illumina cég San Diegóban lévő központi épülete előtt

Később dr. Peter Underhill professzor úrhoz voltak hivatalosak szakmai egyeztetésre a Stanford Universityre. Underhill egyik úttörője a XX. század végén forradalmasított férfiágú humán genetikai vizsgálatoknak.  

endre
Memorial Church a Stanford Universityn.

A Stanford Egyetem a világ egyik vezető oktatási és kutatási magánalapítású egyeteme a Kalifornia állambeli Stanfordban. Tudományos és sportélete egyaránt jelentős. Az intézethez tartozik a Stanford Linear Accelerator Center (SLAC) nevű részecskefizikai kutatóközpont. (Forrás: Wikipedia)

Neparáczki Endre bemutatta neki azon kutatási projekteket, amelyek kizárólag a Magyarságkutató Intézetben folynak Magyarországon: tehát az V–IX. századi történeti népességek genetikai vizsgálatát és az Árpád-ház archeogenetikai vizsgálatát, amely kutatások kezdeményezője és irányitója - közel 10 éve - Prof. Dr. Kásler Miklós. Az MKI Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatóját sok hasznos megjegyzéssel és tanáccsal látta el Peter Underhill professzor úr, akinek tanácsaira a jövőben is számíthat a Magyarságkutató Intézet kutatói, nemzetközi publikációik során.

illumina
Illumina cég. Forrás: illumina.com