Hogyan változik a magyar nyelv?

MKI

Intézetünk Nyelvtörténeti és Nyelvtervezési Kutatóközpontjának munkatársaival készült interjú a Magyar Nemzetben. A cikkben kutatóink kifejtik, hogyan változott a magyar nyelv az elmúlt évszázadokban valamint arra is kitérnek, hogy mennyire életképes anyanyelvünk.

"A nyelvészeti felmérések azzal számolnak, hogy századunk végére a világ létező hétezer nyelvének legalább fele kihal. Eőry Vilma szerint nyelvünk életképes, hiszen ebben a rangsorban a magyar 62. helyen áll 14 millió körüli beszélőjével. Bár nem dobogós, a hétezer nyelv között ez nem számít rossznak, különösen, ha tudjuk, hogy ötezer körüli azoknak a nyelveknek a száma, amelyeket százezernél kevesebben beszélnek. – Olvastam olyan előrejelzést is, hogy a mai nyelveknek csak mintegy tíz százaléka marad meg a 22. századra. Reméljük, ez túlzás, de ebben az esetben már nem állunk olyan jó helyen, különösen azért, mert a magyar beszélőközösség folyamatosan fogy.

Pomozi Péter valószínűbbnek tartja, hogy alig pár száz, javarészt önálló államiságú nyelv éri meg a 22. századot. – Az őshonos nyelvek eltűnése összefügg az életmódváltással: ha kiirtják őseid erdeit, és nagyvárosi, idegen környezetbe kényszerítenek, ott senkivel sem beszélheted majd apáid-anyáid nyelvét. Ez a folyamat már nagyrészt lezajlott Észak-Amerikában és Ausztráliában, ma is zajlik az Amazonas mentén és Oroszországban, ahol többek közt a magyarral rokon nyelvek tűnnek el."

pomozi_2
Dr. Pomozi Péter, az MKI Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának vezetője

A teljes interjút a Magyar Nemzet honlapján olvashatják el:
https://magyarnemzet.hu/k…/kihalhat-a-magyar-nyelv-7486538/…