Kiállás Vidnyánszky Attila mellett

MKI

KÖZLEMÉNY

-

 

 

A Nemzeti Kulturális Tanács tagjaként kötelességemnek érzem, hogy kiálljak Vidnyánszky Attila mellett, aki eddigi szakmai tevékenysége során számtalanszor mutatta be magas minőségű színpadi darabokban a magyar történelem korábbi évszázadaiban megnyilvánuló, erkölcsi és kulturális zsinórmértékként szolgáló magyar identitás és hazaszeretet példáit.

 

Új feladatvállalásával nem véletlenül lett célpont.

 

A Nemzeti Kulturális Tanács tagjaként és barátként felháborítónak tartom azt a nyílt fenyegetést, amelyet Gyurcsány Ferenc fogalmazott meg. Történelmünk legsötétebb időit idézi, amely ellen közösen kell kiállnunk.

Nem szabad elfelejteni az ügy szimbolikáját. Trianon után 100 évvel egy kárpátaljai rendező tehetségének és rátermettségének eredményeként jutott el hazájának nemzeti színházába, annak is az élére. Mindvégig zászlajára tűzte azokat az értékeket, amelyek nemzetünket védik és ápolják. Most az anyaországban mégis olyanok vádolják, akik miatt el kellett hagynia szülőföldjét. Gyurcsány Ferenc gondolatisága semmivel sem másabb, mint anno a Szovjetunió intendánsaié, csupán „európaibb” a csomagolás vörös helyett kék színekkel.

Természetes, hogy kiállunk Vidnyánszky Attila mellett, mert a műveivel, rendezéseivel ő is nap mint nap kiáll értünk, a magyarságért. 1956 és 1989 után többször hozta úgy a sors, hogy meg kellett mutatnunk, milyen is demokratának lenni Magyarországon. Most, 2020-ban is megmutatjuk, ha létünket, kultúránkat, szabadságunkat, alkotó társainkat, barátainkat fenyegetik.

Vidnyánszky Attila számtalanszor bizonyította, hogy Tamási Áron, Kodály Zoltán vagy épp Móricz Zsigmond műveit úgy is színpadra lehet vinni, hogy az a fiatalok számára is érdekes, s emellett örökérvényű gondolatokat, értékeket is közvetít. Azon kevés művészek közé tartozik, aki a magyar közélet sárdobálása ellenére alkot, sőt másoknak is teret és szabadságot ad, hogy alkothassanak.

 

A magyar nemzet megbecsüli Vidnyánszky Attilát.

 

Horváth-Lugossy Gábor

főigazgató

Magyarságkutató Intézet