A hagyományőrzők adják tovább őseink kultúráját, hagyományait

MKI

A háromnapos rendezvény rendkívül gazdag programkínálattal várta az érdeklődő megjelenteket: többek között nemzetközi íjászverseny, lovas ügyességi versenyek, hadibemutatók és a történelmi magyar harci kultúrából származó harcművészet, a baranta, moldvai táncház, de a kisebb korosztályt megszólító kézműves foglalkozások is színesítették a hagyományőrző műsorfolyamot. A nagyszámú érdeklődő a sztyeppevilágba visszavezethető eredetű ősi nomád, lovas csapatvetélkedőt, köbörét is láthatott.

A fő játéknapot megelőzően, pénteken a Magyarságkutató Intézetben fogadta Horváth-Lugossy Gábor főigazgató a török és üzbég delegációt, ahol további tudományos együttműködésekről egyeztettek.

Dr. Horváth-Lugossy Gábor szombati megnyitó beszédében elmondta, hogy a Magyarságkutató Intézet több szakterületet átfogóan új tudományos eredményekkel kiegészítve tárja fel, elemzi a magyarság múltját és eredetét, de bemutatni, a fiatal generációk számára is átélhetővé tenni igazán a múltban gyökerező kulturális örökség továbbadói, a hagyományőrzők tudják.

Kiemelt jelentőségű identitásőrző szerepe elismeréseképp Igazgatónk a többszörös világrekorder Mónus Józsefnek, Magyarország egyik legnagyobb zászlóvivőjének, a Fehér Farkasnak adta át a Turul-dinasztia zászlaját. Fehér Farkas a távlövés kategóriában meg is nyerte a versenyt 448 méteres lövésével.

k
Mónus Józsefnek (Fehér Farkas) a Turul dinasztia zászlaját ajándékozta Horváth-Lugossy Gábor

Az évezredes közös múlt és sztyeppei kultúra jegyében köszöntötte a külföldi vendégeket, a magyar résztvevőket és Magyar Gábor házigazdának, valamint Dr. Bencze István, az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány elnökének megköszönve a szervezést, a nemzeti identitás és hagyományőrzés nemzetmegtartó erejét hangsúlyozta.

Batbayar Zeneemyadar Mongólia nagykövete köszönetét fejezte ki a testvérnépek újabb találkozási lehetőségeként megszervezett rendezvényhez, és örömét fejezte ki Magyarország nemzeti identitáserősítő lépései kapcsán, köztük jó példának tartja a Magyarságkutató Intézet működését.

Djuraev Nabidjan Kökpár Világszövetség elnöke (székhely: Kazahsztán, Nur-Sultan) Üzbég Ulok-Kupkar(kökpár) szövetség elnöke beszédjében elismerését fejezte ki a szervezésért és megköszönte a versenyző csapatoknak a részvételt, remek küzdelmeket kívánt a játékok során.

Erkin Abzalov a Kökpár Világszövetség alelnöke, egyben az Üzbég Ulok-Kupkar(kökpár) szövetség alelnöke, a Taskenti Lomonoszov Egyetem professzora a helyszínen nézte végig valamennyi mérkőzést.

k
Zafer Metin Atas a Török Tradicionális Íjász Szövetség külügyi igazgatója és Mónus József 18-szoros távlövő íjász világbajnok 

Sahbaz Osman Törökország tiszteletbeli konzulja gratulált a sporteseményhez és a helyszínen biztatta a török íjászokat, akik több kategóriában kupákat is nyertek.

A rendezvényen a Yunus Emre Enstitüsü török kulturális központ is képviseltette magát.

Abdrasov Zsanibek Kazahsztán rendkívüli és meghatalmazott nagykövete szintén kilátogatott a rendezvényre.

Felvidékről, Erdélyből, Svájcból is érkeztek magyar csapatok, akik nemcsak biztosították a Kárpát-medencei egységet hanem remek, koncentrált lövésekkel, pontos célzásokkal több kategóriában értek el érmes helyezéseket.

Az idei Kupa kiemelt külföldi résztvevői a Bilal Erdogan elnökletével működő Török Tradicionális Íjász Szövetség „Turkiye Geleneksel Turk Okculuk Federasyonu". Bilal Erdogan elnök úr a személyes meghívásnak sajnos nem tudott eleget tenni, de képviseletéről gondoskodva a Török Tradicionális Íjász Szövetség delegációja érkezett Magyarországra.

Török Tradicionális Íjász Szövetség 10 tagú delegációját Zafer Metin Atas szövetség külügyi igazgatója vezette.

k
Íjászvetélkedők tarkították a hagyományőrző rendezvény gazdag programkínálatát

A köböre és az íjászat mellett egész nap zajlottak a baranta küzdelmek, ahol többek között a győri Szkíta Sólyom Baranta csapat állta a sarat, és tartott látványos bemutatókat.

A nézők valóban férfias mérkőzéseket láthattak, elég arra gondolni, hogy az Iloncsuk Szabadcsapat vezetője Vass Gergő ló harapás miatti vérző karjának ellátása után azonnal visszaszállt a küzdelembe, hogy segítse társait.

A Magyar Családi Gazdaság rendezvényközpontján, a tahitótfalui Tordák-dűlőn immár harmadik alkalommal került megrendezésre az ősi magyar és eurázsiai sportok ünnepe, a Köböre és Etnosport Kupa.

Az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány szervezésében, a Magyar Etnosport Szövetség és a Magyarságkutató Intézet társszervezésében megvalósuló nagyszabású programsorozat célja a nemzeti identitás megerősítésén túl a közös múltban gyökerező hagyományok továbbörökítése.

Főszervező: Bencze István a Kökpár Világszövetség alelnöke, a Magyar Etnosport Szövetség elnöke.