Forró Marianna és Tumbász Ákos története

MKI

Forró Marianna 1998-ban beszélt először Borvendég Zsuzsannának szerelméről, Tumbász Ákosról. A történész azért kereste meg az idős hölgyet, hogy az 56-os forradalom után, az ellenük lefolytatott koncepciós perről írja meg szakdolgozatát.

63 évvel ezelőtt a vegyészmérnök diplomával rendelkező lány oktatni kezdte az akkor már börtönviselt fiút, aki le szeretett volna érettségizni. Korábban mindkét fiatal megismerte, milyen az, ha az ÁVH látókörébe kerülnek: Forró Marianna hite miatt érte fenyegetés, Tumbász Ákos pedig tíz év letöltendő börtönbüntetést kapott rendszerellenes versei miatt. A fiú részt vett a forradalomban, és a harcok után, mivel visszaesőnek számított, ellene elfogatóparancs volt érvényben.

Ákos és Marianna 1957 februárjában eljegyezte egymást. Bujkálniuk kellett, ezért hivatalosan nem házasodhattak össze, így pár hónappal később egy barátjuk lakásán, két tanú jelenlétében eskette őket össze Marianna gyóntatója. Később kiderült, az egyik tanú besúgó volt.

Forró Marianna és Ákos
Forró Marianna és Tumbász Ákos

Egy évvel később, egy új élet reményében, át akarták lépni a jugoszláv határt, de elfogták őket. Ákost életfogytiglani börtönre ítélték, Marianna két évet kapott. Az akkor egymásnak írt levelükből kiderül: végig hittek abban, hogy életben maradnak és a szabadulásuk után újra együtt lehetnek.

„Drága Kicsim! Tudod, hogy szeretlek és hogy soha egy pillanatig nem bántam meg, hogy Téged választottalak és melletted maradtam. Kicsim, hiszem és tudom, hogy leszünk mi még boldogok együtt. Vállaltam és vállalom – bármi lesz – az életet Veled és Melletted. Láttam, más segítség nincs, megmondtam az igazat, tudod, hogy nem tudok hazudni. Életem, tudod, hogy nekem nélküled már úgyis minden mindegy. Csak egyetlen gondom van, hogy Veled mi van.” – írta Marianna Ákosnak

A lány szabadulása után szembesült azzal, hogy szerelmét kivégezték.

Forró Mariannát ma a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájában helyezték örök nyugalomra, férje, Tumbász Ákos mellé. A búcsúztatón beszédet mondott Borvendég Zsuzsanna, aki kiemelte: olyan igaz szerelem volt az övék, ami csak egyszer adatik az életben.