ETNOSPORT Világszövetség Fórumán vett részt a Magyarságkutató Intézet

MKI

ETNOSPORT Világszövetség Fórumán vett részt a Magyarságkutató Intézet. A taskenti központtal rendezett fórum fő előadói Najmiddin Bilal Erdogan (Törökország), az Etnosport Világszövetség elnöke; Bekbolat Tleukhan (Kazahsztán), a Kökpár Világszövetség elnöke; Bakhodir Makhsitov, Üzbegisztán Veterán Sportegyesületének elnöke (Üzbegisztán); valamint Nabijon Juraev, Üzbegisztán Ulaq-kupkari Szövetség elnöke, a Nemzetközi Kökpár szövetség alelnöke (Üzbegisztán) voltak. 

Magyarországról Bencze István, a Kökpár Világszövetség alelnöke felszólalásában gratulált Üzbegisztánnak és az üzbég sport vezetőinek azért a hatalmas munkáért és eredményért, amelyet az üzbég etnosport érdekében végeztek. Gratulált a lovas oktatás és az etnosportok állami támogatása terén meghozott példamutató jogszabályok megalkotásáért, amelyek összhangban állnak az Etnosport Világszövetség III. Antalyai Fórumának deklarációjával.

k
Az ETNOSPORT Világszövetség Fórumának előadói

Bencze István beszámolt arról, hogy Magyarországon megalakították a Magyar Etnosport Szövetséget, amely a 10 legnagyobb klubot tömöríti a kökpár, íjászat, lovaglás és lovasturizmus terén. Ebben az évben 4 etnosport rendezvény volt. Három etnosport verseny hazai, a III. Nemzetközi Köböre/kökpar és Etnosport Kupa nemzetközi rendezvény volt.

Nagy örömünkre szolgált, hogy ezen a rendezvényen részt vettek üzbég kollégáink és barátaink, Nabidzsan Dzsurajev és Erkin Abzalov, valamint a török tradicionális íjász szövetség küldöttsége Zafer Metin Atas és Cüneyt Öztan vezetésével.

Üzbég kollégáink először Európában, Magyarországon jelentették be azt az elnöki határozatot, hogy az üzbég kormány állami szintű támogatásban részesíti az etnosportokat és lovas turisztikát. Reméljük, hogy a Magyarországon előkészített három oldalú szerződés, amely a Magyar Etnosport Szövetség, az Üzbég Etnosport Szövetség és a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség között létrejött, szakmailag hozzájárul az etnosportért végzett munkához Üzbegisztánban.

k
Bencze István és Horváth-Lugossy Gábor

Mivel az etnosport nemcsak sport, hanem egy nemzet kultúráját és önazonosságát is megjeleníti, a Magyar Etnosport Szövetség szoros szakmai együttműködésben dolgozik a Magyarságkutató Intézettel. Horvát-Lugossy Gábor főigazgató biztosítja azt a tudományos kutatói hátteret, amely kiegészíti szövetségünk gyakorlati munkáját. Bízunk benne, hogy az az együttműködési megállapodás, amelyet üzbég kollégáink a Magyarságkutató Intézettel előkészítettek, hamarosan aláírásra kerül, és így az üzbég egyetemekkel és tudósokkal is együtt dolgozhatunk a jövőben.

Ezt követően Horvát-Lugossy Gábor főigazgató megerősítette, hogy a Magyarságkutató Intézet tudományos hátterére, kutatásainak új eredményeire számíthatnak az európai és ázsiai országok a tudományos együttműködések terén.