Hogyan üzleteltek a nácik és a kommunisták?

MKI

Dr. Borvendég Zsuzsanna, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpont tudományos munkatársa az Udvari Kamaraszínház 1919 című darabja kapcsán beszélgetett a PestiSrácok újságírójával. Kutatónk kifejti, hogy miért volt érdeke az a nagyhatalmaknak, hogy a cári rendszert megbuktassák Oroszországban. Az interjúból kiderül az is, hogy ki volt Alekszandr Parvusz valamint milyen kollaboráció volt a nácik, a kommunisták és a demokratikus Nyugat között:

"Kezdjük az elején. Lenint, akár egy vírust Oroszországba küldik a németek.

Az már ismert történet, hogy Lenint a német titkosszolgálat építette fel, és elég sok pénzt öltek bele a bolsevik pártba, hogy Oroszországot kiugrasszák az első világháborúból. Ezután mély anarchiába süllyedt az orosz birodalom, véres polgárháború következett, amelyből a szovjetek jöttek ki győztesen, de komoly társadalmi támogatottság nélkül. Hatalmas pénzeket öltek abba, hogy a hatalmukat stabilizálni tudják, de kevesen tették fel a kérdést, hogy miből?

Miből?

Egyre tisztában látjuk. Vannak már kutatható orosz források, van Seres Attilának pár nagyon érdekes tanulmánya, amelyek arról szóltak, hogy hogyan is próbálták a Szovjetuniót gazdaságilag stabilizálni. Nagyon érdekes összefüggéseket látok. Találkoztam azzal a hálózati mintával, amely ’45 után átszőtte Magyarországot. Egyértelmű a hasonlóság."

A teljes interjút a PestiSrácok honlapján olvashatják el:

pestisracok.hu