Bemutatkozott Tusványoson a Magyarságkutató Intézet

MKI

A Bálványosi nyári szabadegyetemen a július 26-án, pénteken 11 órakor kezdődő műhelybeszélgetés résztvevői Orbán Balázs (miniszterhelyettes, Miniszterelnökség), Fekete Péter (kultúráért felelős államtitkár, Emmi), L. Simon László (országgyűlési képviselő, író), Vitézy Zsófia (igazgató, Balassi Intézet, Brüsszel), Szép Gyula (igazgató, Kolozsvári Magyar Opera), és Horváth-Lugossy Gábor (főigazgató, Magyarságkutató Intézet) voltak. A beszélgetés témája a kultúra, identitás és az emlékezetpolitika, a moderátor pedig Makranczi Zsolt volt (igazgató, Örökség Kultúrpolitikai Intézet.)

Tusványos 4
Orbán Balázs miniszterhelyettes, Fekete Péter államtitkár és Horváth-Lugossy Gábor főigazgató július 26-án Tusványoson

L. Simon László bevezetőjében az emlékezetpolitikai csatákról, identitáspolitikai kérdésekről, a kultúrpolitikáról beszélt, így a Nagy Imre szobor áthelyezéséről, a Hóman Bálint szoborállítási kísérletről Székesfehérváron, a Donáth György szoborállítási kísérletről, a Szabadság téri német megszállási emlékműről, a Lukács György szobor elszállításáról, Horn Gyula brüsszeli szobráról, és az 56-osok terén álló emlékműről is.

 

Minden résztvevő szerint fontos az emlékezetpolitika és az identitáspolitika.

Horváth-Lugossy Gábor főigazgató ismertette a Magyarságkutató Intézet feladatait, céljait. Ilyenek többek közt a magyar múlt, történelem objektív feltárása, ismertetése, olyan kutatások végzése, adatok felszínre hozása, amely információ- és tudásanyag segítségül szolgálhat a nemzetpolitika alakítása során. Jelenleg is folyamatos identitásküzdelem van a világban. Ebben a viadalban csak erősíteni lehet, hátradőlni nem. Az Intézet működése során a világ is (több nyelven) hiteles és tudományosan megalapozott információt kap a magyarságról.

Tusványos

Fontos továbbá, hogy a társadalom számára is olyan új – eddig mellőzött, vagy elhallgatott – kutatások, publikációk, értelmezések látnak majd napvilágot, amelyek a magyar identitás megőrzésének és a hazaszeretet erősítésének alapjai lehetnek.

Fenti célok az Intézet első két alapelvével (tudományosság és a társadalomszolgálat) is összhangban vannak.