Az Árpád-ház filogenetikai eredetének meghatározása III. Béla Y-kromoszómás szekvenciájának elemzése alapján

MKI

Megjelent Prof. Dr. Kásler Miklós vezette kutatócsoport legújabb publikációja, melynek címe: Az Árpád-ház filogenetikai eredetének meghatározása III. Béla Y-kromoszómás szekvenciájának elemzése alapján (eredeti cím: Determination of the phylogenetic origins of the Árpád Dynasty based on Y chromosome sequencing of Béla the Third), amely a Nature kiadó Europen Journal of Human Genetics szakfolyóiratában jelent meg.

béla
III. Béla király szarkofágja a Mátyás-templomban

A cikk első szerzője Nagy Péter orvos, humán genetikus, a kutatás gyakorlati vezetője által jegyzett publikáció az Árpád-ház két tagjának genetikai elemzését részletezve, leírja, hogy az Árpád- dinasztia olyan leszármazási vonalból származtak (R-Z2125), amely ma elsősorban iráni vagy török nyelvű etnikai csoportok körében van jelen (pástú, tádzsik, türkmén, üzbég, baskír).

béla
Az Árpád-házba tartozó III Béla és a HU52-ként jelölt egyén haplocsoport-leszármazása a R-Z2123 haplocsoportba (R1a1a1b2a2a1) tartozó 208 recens egyén összefüggésében. Az ISOGG és FamilyTreeDNA Y kromoszóma haplofa nevezéktan szerint is feltüntették az ágakon a haplocsoportok neveit. A háttér színe a (jelen tanulmányban vizsgált) egyének földrajzi származása szerinti, kivéve a piros színt, mellyel az Árpád-ház haplocsoportját jelölték.

A kutatás szerint az R-Z2123 nagy felbontású filogenetikai kontextusában az első magyar királyi dinasztia eredete az Észak-Afganisztán környéki régióban jelölhető meg, körülbelül 4500 évvel ezelőttre datálható, és a baskírokat azonosítja legközelebbi rokonként. 

Béla

A két népesség szétválásának időpontja pedig az időszámításunk szerinti első évezred eleje.

Az eredeti cikket az alábbi linken érhetik el.