Árpád-kori templomok a Rákócziak földjén

MKI

Németh Zsolt, a Magyarságkutató Intézet Eszmetörténeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa mint az Árpád-kori templomok szakértője előadást tartott Kaposváron, a Megyeháza dísztermében Árpád-kori templomok a Rákócziak földjén címmel február 25-én. A 60 főnyi hallgatóság nagy érdeklődéssel hallgatta Németh Zsolt szavait Északkelet-Magyarország korai, különleges alaprajzú templomai történetéről és a bennük tartott szertartásokról. 

németh
Németh Zsolt előadása

Az előadó kiemelte, hogy e szakrális épületeket úgy építették, hogy a legalkalmasabb terét adják az ott végzendő szertartásoknak. Idővel mindegyiket átalakították – többségüket még a XIII–XIV. században –, mert már az a kor sem tudott mit kezdeni különleges formájukkal. 

németh
A közönség

A közönség soraiban tizenévesek is helyet foglaltak: az előadó külön szólt hozzájuk, s felhívta figyelmüket arra, hogy nemcsak a kifelé irányuló kapcsolatteremtés fontos, hanem az önmagunkkal való és a „felfelé” irányuló kapcsolatteremtés is, s éppen ezekre alkalmas helyek az Árpád-kori templomaink.

(A fotókat Buza László készítette.)

Németh Zsolt
Németh Zsolt tudományos munkatárs